eur:
367.87
usd:
342.21
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: Pexels.com

Tettlegességgel fenyeget Budapest főtájépítésze

Bardóczi Sándor lesújtó véleménnyel van a lombkoronasétányokról, több a kára egy ilyen turisztikai látványosságnak, mint a haszna.

„Ha még egy lombkoronasétányt meglátok a pályázatokban, tettlegesség lesz!” – fogalmazott a Telexnek Budapest főtájépítésze azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye a manapság a hazai erdőkben elszaporodó építményekről.

Mint mondta, valahogy bekerült a tájépítészeti eszközkészletbe, szinte kötelező elem lett egy modern közpark terveiben, pedig nem kellene teleszórni velük a parkokat. Bardóczi Sándor szerint a Normafára tervezett lombkoronasétány sem lesz a legjobb példa, bár „ott sikerült lenyesegetni a vadhajtásokat”, hogy például öreg tölgyfák törzsei között vezessék el az ösvényt.

Azt is sérelmezte, hogy már nincs minőség-ellenőrzés, mert 2008-ban a kormány kivette a tájépítészeti közparki tervezést az építési engedélyeztetés alól. „Ma egy közparki létesítményt saját szakállra meg lehet tervezni, akár egy polgármester Móricka-rajza alapján is” – tette hozzá.

Az elhíresült nyírmártonfalvi lombkoronasétánnyal kapcsolatban azt mondta, ott már a látszatra sem adtak. Egy nyárfaültetvény mellé építették a szerkezetet, ahol természetnek nyoma sincs, nincs turisztikai érték, nincs mit megmutatni, ezért nehéz ezt máshogy értelmezni, minthogy kellett a pénz – közölte a főtájépítész.

Bardóczi Sándor szerint a lombkoronasétányokkal két alapvető baj van:

  • Az egyik, hogy az építkezés közben komoly beavatkozás történik: fákat kell kivágni vagy gyökér védőzónája sérülhet, ráadásul az építkezéssel járó egyéb mozgások is károsak lehetnek.
  • A másik, hogy a megépült szerkezeten a látogatók használat közben olyan területet zavarnak, amit addig nem tudtak. Ahova például eddig el tudtak menekülni a madarak, de később már nem tudnak elbújni, ezért inkább befejezik a költést és elköltöznek.

A főtájépítész legfeljebb gyűjteményes kertekben, arborétumokban tartja elfogadhatónak a lombkoronasétányokat, lásd Pannonhalma. Egy erdőterületen, természetvédelmi területen több a kára egy ilyen turisztikai látványosságnak, mint a haszna – emelte ki.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×