eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pexels.com

Korányi G. Tamás: a Fed döntése után odalehet a BUX világelsősége

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a többségi piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamat-tartományt szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén. Ennek hatásairól Korányi G. Tamás tőzsdei szakértőt kérdeztük.

Bár a Fed döntése nem érte váratlanul a piacot, annak mértéke kérdéses volt, vagyis hogy a legutóbbi, 2020-as után negyed, vagy esetleg egy nagyobbat, fél százalékot vág. Mint ismeretes, utóbbi történt, amivel az új kamatszint a 4,75-5,00 százalék közötti sáv lett. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy november–decemberben további negyed-negyed százalékot fognak vágni, így az év végig az 5,5 százalékos kamatból egy teljes százalék elvész majd – mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás.

A Fed-elnök szavaiból kiderült, hogy az infláció – a szervezet várakozásainak megfelelően – tartósan a 2 százalék felé halad, ugyanakkor a munkanélküliségi adatok nem egyértelműen ennyire jók. Ezzel összhangban a korábbi 2,6 százalékos inflációs várakozást 2,3 százalékra módosították decemberre, ugyanakkor a várható munkanélküliség 4 százalékos mértékét 4,4-re – ismertette a tőzsdei szakértő.

Jerome Powell hangsúlyozta, nemcsak az infláció, hanem a munkanélküliség leszorítása is fontos, a Fed pedig mindkettőre „adatvezérelt üzemmódban” figyel, vagyis amennyiben az adatok indkolják, lépnek. Korányi G. Tamás meglátása szerint a Fed-elnök utóbbi kijelentésével igyekezett kivédeni azt a vádat, hogy talán túl későn született döntés a fél százalékos csökkentésről.

Tőzsdei reakciók

Az elmúlt napon az amerikai árak jellemzően csökkentek: a Nasdaq részvénypiaci indexe fél, a FNP-é 0,3 százasékkal esett, éjszaka viszont az ázsiai tőzsdék egyértelműen pozitívan reagáltak, ahogyan csütörtök reggel az európai piacok is. Előbbiek 2 százalékos, utóbbiak egy-másfél százalékos pluszban kezdtek csütörtökön. Az ázsiai piacok hatására a japán jen gyengült, míg a bitcoin árfolyama 62 ezer dollárra erősödött. Miután a Fed döntése nem érte váratlanul a piacot, a dollár egy ideig tartotta magát, majd az is gyengülésnek indult.

Korányi G. Tamás érdekességként jegyezte meg, hogy ha az előrejelzések alapján az amerikai piacok is erősödésbe kezdenek a csütörtöki napon, akkor elképzelhető, hogy a BUX világelsősége rövid életű lesz. Ezt a magyar részvényindex a január óta tartó, immár 20 százalékos erősödésével (forintban) érte el a szerdai napon. Rövidesen viszont az eddigi első, a csütörtökön 18 százalékos pluszban záró S&P500 visszaelőzhet.

Ismeretes, a BUX 96 százalékát négy blue chip – OTP, Richter, Telekom és Mol – adja, míg máshol ennél sokkal szélesebb a tőzsdei paletta, az S&P például félezer részvény értékéből áll össze. „Nálunk a négyből három papírnál nagyon pozitív körülmények vannak, tehát alapvetően egyedi sztorik szolgáltatják a BUX szárnyalását” – magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×