eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Az AP által megszerzett, videófelvételről készített  kép Ocseretinéről 2024. május 4-én. Az ukrán hadsereg elismerte, hogy az orosz erők megvetették a lábukat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő faluban, de a harcok folytatódnak.
Nyitókép: MTI/AP/Kherson/Green

Továbbra is szelektív csődhelyzeti besorolással tartja nyilván Ukrajnát az S&P

Lezajlott az ukrán kormány által kezdeményezett eurokötvény-csereprogram.

Megerősítette Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek szelektív csődhelyzeti (SD) besorolását az S&P Global Ratings, miután lezajlott az ukrán kormány által kezdeményezett eurokötvény-csereprogram.

A nemzetközi hitelminősítő a múlt hónapban rontotta az "SD" szintre az addigi "CC/C"-ről a devizában denominált ukrán államadósság osztályzatát. E lépés közvetlen előzménye az volt, hogy az ukrán kormány hátralékba került a 2026-os lejáratú eurokötvény esedékes kamattörlesztésével.

Az S&P az adott ukrán kötvényre egyidejűleg "D", vagyis csődhelyzeti osztályzatot állapított meg.

Az "SD" osztályzat péntek éjjel Londonban bejelentett megerősítésével egy időben az S&P "CCC plusz" - ugyancsak mélyen spekulatív, de még nem csődhelyzetet jelző - minősítéssel látta el az átstrukturálás során kibocsátott új A és B sorozatú szuverén kötvényeket, amelyek lejárata 2029, 2030, 2034, 2035 és 2036.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a csereprogramban az új kötvények nominálértékének 37 százalékos leírása ("haircut"), valamint a kamatkötelezettségek könnyítése és a lejáratok meghosszabbítása szerepel.

Az S&P Global helyzetértékelése szerint mindez jelentős könnyebbséget jelent az ukrán kormány devizaadósság-szolgálati kötelezettségeinek szempontjából, tekintettel arra, hogy a tranzakció az átstrukturálás előtti szinthez képest 90 százalékkal csökkenti az ukrán eurokötvény-törlesztési kötelezettségeket a 2027-ben lejáró IMF-program futamideje alatt.

Ez 2027-ig 11,4 milliárd dollárral, 2033-ig 22,8 milliárd dollárral mérsékli az ukrán adósságszolgálati kötelezettségeket - áll az S&P Global elemzésében.

Ukrajna a nyáron jelentette be, hogy megállapodásra készül a kötvénytulajdonosokkal a kötvénycsereprogramról. A befektetők augusztus végén nagy többséggel jóváhagyták a tranzakciót.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Ratings minapi állásfoglalásában közölte ugyanakkor, hogy értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezésnek (distressed exchange) tekinti a kötvénycsereprogramot, mivel saját számításai szerint az ügylet hozzávetőleg 71 százalékos veszteséget okozott a kötvénytulajdonosoknak.

A Moody's megjegyezte: ez a veszteségarány meghaladja az általa a "Ca" szuverén államadóskockázati besorolással összeegyeztethetőnek tartott veszteségsávot, amely 35-65 százalék.

A Moody's tavaly februárban minősítette vissza az addigi "Caa3"-ról a jelenleg is érvényes "Ca"-ra Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A hitelminősítő módszertani meghatározása alapján a "Ca" minősítés arra figyelmezteti a befektetőket, hogy az ilyen osztályzattal ellátott adós vagy már törlesztési csődben van, vagy nagyon közel jár ehhez az állapothoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×