eur:
393.1
usd:
351.46
bux:
73315.37
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Nyitókép: Getty Images

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

Június 9-én lejárt a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok között 50 évvel ezelőtt kötött úgynevezett petrodollár-megállapodás, amelyet a közel-keleti ország nem újított meg. A petrodollár azt az amerikai dollárt jelenti, amelyet kőolaj vásárlására költenek el. Az egyezményt az 1973-as arab–izraeli konfliktus végén kitört első olajválság után egy évvel írták alá, és a megállapodás értelmében az Egyesült Államok csúcstechnológiás fegyvereket adott el Szaúd-Arábiának, illetve politikai, katonai támogatást biztosított a szaúdi királyi család részére. Cserébe az arab ország a kőolaj-kereskedelme hasznát amerikai államkötvényekbe fektette be.

A Klímapolitikai Intézet vezető kutatója az InfoRádióban elmondta: Szaúd-Arábia a közel-keleti térség leggazdagabb, legtöbb olajjal és földgázzal rendelkező „nagy testvéreként” egyfajta közvetítőként lépett fel az elmúlt évtizedek konfliktusaiban, de konkrétan, közvetlenül nem vett részt egyetlen háborúban sem. A Nyugatnak és Szaúd-Arábiának is az volt az elemi érdeke, hogy stabilizálódjon a helyzet a régióban, hiszen pontosan tudták a felek, hogy csak így lehet hosszú távon rentábilis gazdasági tevékenységet folytatni. Toldi Ottó emlékeztetett: a nyugati fejlett országok a legnagyobb és legfontosabb vásárlók, és amíg akadozott az olaj eladása, értelemszerűen az arab országok „bevételei sem híztak”. Hozzátette: az USA és Szaúd-Arábia között létrejött eredeti megállapodásban nem is szerepelt a dollár szó.

Az Egyesült Államok a stabilitásért cserébe elnézte, hogy az arab országok „tizenkétszer annyi pénzt zsebelnek be az olajukért”, ami a legnagyobb olajexportálóként különösen igaz volt Szaúd-Arábiára. Toldi Ottó megjegyezte: az arab ország nem tehetett mást, az egyezmény értelmében dollárban kereskedett, hiszen a világ legfontosabb tartalékvalutájáról van szó, illetve a különböző valuták közti átváltás miatt rengeteg pénzt bukott volna, ha nem amerikai államkötvényekbe fektetett volna be.

Mára azonban jelentősen megváltozott a helyzet, mivel

Szaúd Arábia már nem annyira domináns szereplő a piacon, az Egyesült Államok pedig önellátó lett, sőt már exportálni is képes olajat.

A szakértő elmondta: az USA és Szaúd-Arábia érdekei ma már nem feltétlenül esnek egybe, mivel az arab világ, azon belül főként az olajkitermelő országok egy bizonyos árszint elérésében érdekeltek, ellenkező esetben nem lesznek kielégítőek a bevételeik. Ez az oka annak, hogy inkább visszafogják a olajtermelést, az Egyesült Államok pedig nyilvánvalóan el akarja kerülni, hogy magasak legyenek az árak, hiszen ez gátolja a nyugati világgazdasági növekedést, így kénytelen forrásokat felszabadítani a tartalékokból. A petrodollár-egyezmény felmondása lehetővé teszi Szaúd-Arábia számára, hogy potenciálisan más pénznemben is értékesítsen olajat, ami gyengítheti a dollár globális dominanciáját.

Ugyanakkor Toldi Ottó felhívta a figyelmet arra, hogy

Szaúd-Arábia továbbra is szeretne hozzájutni a legmodernebb amerikai haditechnikához, ami „az életben maradásához szükséges”.

Éppen emiatt háttéralkudozás folyik a felek között, vagyis nincs arról szó, hogy ne egyeztetnének egymással. Hozzátette: azzal, hogy Szaúd-Arábia nem hosszabbította meg a petrodollár-megállapodást, mindössze annyi történt, hogy az ázsiai ország diverzifikálta a fizetési és a kereskedési lehetőségeit.

A Klímapolitikai Intézet vezető kutatója szerint Szaúd-Arábia várhatóan egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait a BRICS-országokkal, de továbbra is szeretne jó viszonyt ápolni az amerikaiakkal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

Az osztrák kancellárnak kellett reagálnia az Ausztriában is fellángolt kitoloncolási kérdésre

A múlt heti, három halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, egy szíriai illegális menekült által végrehajtott németországi terrorcselekmény hullámai átcsaptak a szomszédos Ausztriára is. A sajtójelentések szerint nem sokkal a parlamenti választások előtt a menekültválság, illetve az illegális menekültek kitoloncolása foglalkoztatja leginkább az osztrák lakosságot is. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakra reagált Karl Nehammer kancellár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Kis pluszban zárt Amerika

Kis pluszban zárt Amerika

Gazdasági információk tekintetében ma érkzett a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatot a jegybank monetáris tanácsa. Bár a tőzsdén nem volt különösebben markáns hatása a kamatdöntésnek, a devizapiacon már vannak izgalmak: erősödésbe kapcsolt a forint a vezető devizákkal szemben. Óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai. A tengerentúlon minimális emelkedéssel zártak a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×