eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Újra rákaptak a magyarok a gázfogyasztásra – kiderült, hányan fizetnek rezsicsökkentett árat

Október közepén kezdődött, és április közepéig tart, így félidején túl jár már a hivatalos fűtési szezon. Az első három hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal több földgáz és 4,4 százalékkal több áram fogyott Magyarországon.

A 2023/2024-es fűtési szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használtunk fel, mint egy évvel korábban. A hőmérsékleti hatásoktól inkább függő lakossági felhasználás 11,5 százalékkal nőtt. A gazdaság gázfogyasztása a tavalyival nagyjából megegyező mértékű, 1,1 százalékkal volt magasabb. A Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint a villamos energia felhasználásában 4,4 százalékos emelkedés mutatható ki – derül ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből.

A kismértékű növekedés jórészt az alacsony bázisra vezethető vissza, a földgázfogyasztás 2022. október közepétől 2023. április közepéig negyedével volt alacsonyabb, mint egy esztendővel előtte. A felhasznált villamos energia mennyisége a tavalyelőtti fűtési szezonról a tavalyira 7,5 százalékkal csökkent. A legfrissebb adatok szerint tehát a visszaesés nemcsak lefékeződött, hanem valamelyest meg is fordult 2023 végén, 2024 elején. A felhasználás azonban ezzel együtt is bőven a nemzetközi energiaválság előtti szint alatt alakult.

Egész éves összevetésben tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége 2023-ban. Gázból mindössze 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A villamosenergia-felhasználás több mint 2,1 terawattórával, 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél. A földgázfogyasztás alakulását az uniós módszertan szerint az elmúlt öt év átlagához mérve is az elvárt mértéket felülmúló, 17,4 százalékos csökkenés adódik.

A hazai gáztárolók töltöttsége csak a napokban csökkent 80 százalék alá. A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat 52 százalék, ami a harmadik legmagasabb érték Európában, az uniós átlagnak több mint a kétszerese. A még elérhető tartalékok a tavalyi lakossági fogyasztás több mint másfélszeresét teszik ki.

A legutóbbi adatok szerint a földgáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál pedig nyolc a rezsivédett sáv alatt maradt.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×