eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy mutatóban lekörözte az összes G20-as állam jegybankját az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette pozícióját a fenntartható pénzügyi gyakorlatot támogató, vezető központi bankok között.

Az utóbbi években megkerülhetetlen témává vált, hogy a klímaváltozás negatív következményei hogyan hatnak a hagyományos jegybanki mandátumokra. Ennek eredményeként egyre több központi bank ismerte fel a téma fontosságát és állt elő különböző zöld kezdeményezéssel. Az MNB a fenntarthatósági mandátumával összhangban elkötelezett a zöld pénzügyeket előremozdító kezdeményezések további támogatása mellett. A legfontosabb cél a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása.

Az MNB számos területen képviseli zöld mandátumát és ezzel a gazdaság zöldítéséhez jó példát mutat. Ilyen események, kezdeményezések például az MNB által rendezett zöld konferenciák, a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjak, a zöld monetáris politikai intézkedések, mint a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program (ZJVP), a Zöld Otthon Program (ZOP), a zöld fedezetkezelés, egy dedikált zöldkötvény portfólió kiépítése, illetve a Fenntartható és Felelős Befektetési Charta publikálása devizatartalékok kezelése vonatkozásában. Továbbá olyan felügyeleti és szabályozói intézkedések, mint a Zöld Ajánlás a pénzügyi és biztosítási szektorok számára, a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program, klímastressztesztek, illetve a JMM mutató szabályozásával kapcsolatos módosítások.

A Positive Money - egy független londoni központú nonprofit kutatószervezet - által kifejlesztett Green Central Banking Scorecard kiváló alapot biztosít a központi bankok környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos erőfeszítéseinek értékeléséhez és összehasonlításához. A Scorecard alapján összesen 130 pont szerezhető négy dimenzió mentén:

  • kutatás és ösztönzés (10 pont)
  • monetáris politika (50 pont)
  • pénzügyi felügyeleti politika (50 pont)
  • példamutatás (20 pont)

A Scorecard nyilvánosan elérhető módszertanát felhasználva az MNB önkéntesen értékelte zöld kezdeményezéseit, hogy felmérje teljesítményét és azonosítsa a lehetséges fejlesztési lehetőségeket, melyet a Scorecard publikálását végző Positive Money ellenőrzött és validált. Ez alapján a Magyar Nemzeti Bank az összes G20 országot megelőzné a Postive Money rangsorában.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×