eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy mutatóban lekörözte az összes G20-as állam jegybankját az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette pozícióját a fenntartható pénzügyi gyakorlatot támogató, vezető központi bankok között.

Az utóbbi években megkerülhetetlen témává vált, hogy a klímaváltozás negatív következményei hogyan hatnak a hagyományos jegybanki mandátumokra. Ennek eredményeként egyre több központi bank ismerte fel a téma fontosságát és állt elő különböző zöld kezdeményezéssel. Az MNB a fenntarthatósági mandátumával összhangban elkötelezett a zöld pénzügyeket előremozdító kezdeményezések további támogatása mellett. A legfontosabb cél a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása.

Az MNB számos területen képviseli zöld mandátumát és ezzel a gazdaság zöldítéséhez jó példát mutat. Ilyen események, kezdeményezések például az MNB által rendezett zöld konferenciák, a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjak, a zöld monetáris politikai intézkedések, mint a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program (ZJVP), a Zöld Otthon Program (ZOP), a zöld fedezetkezelés, egy dedikált zöldkötvény portfólió kiépítése, illetve a Fenntartható és Felelős Befektetési Charta publikálása devizatartalékok kezelése vonatkozásában. Továbbá olyan felügyeleti és szabályozói intézkedések, mint a Zöld Ajánlás a pénzügyi és biztosítási szektorok számára, a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program, klímastressztesztek, illetve a JMM mutató szabályozásával kapcsolatos módosítások.

A Positive Money - egy független londoni központú nonprofit kutatószervezet - által kifejlesztett Green Central Banking Scorecard kiváló alapot biztosít a központi bankok környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos erőfeszítéseinek értékeléséhez és összehasonlításához. A Scorecard alapján összesen 130 pont szerezhető négy dimenzió mentén:

  • kutatás és ösztönzés (10 pont)
  • monetáris politika (50 pont)
  • pénzügyi felügyeleti politika (50 pont)
  • példamutatás (20 pont)

A Scorecard nyilvánosan elérhető módszertanát felhasználva az MNB önkéntesen értékelte zöld kezdeményezéseit, hogy felmérje teljesítményét és azonosítsa a lehetséges fejlesztési lehetőségeket, melyet a Scorecard publikálását végző Positive Money ellenőrzött és validált. Ez alapján a Magyar Nemzeti Bank az összes G20 országot megelőzné a Postive Money rangsorában.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×