eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A suitcase placing in front of the bedroom in luxury hotel room
Nyitókép: Getty Images/ Twenty47studio

Trükkös árazás: egy balatoni hotel már pénzt kér a fűtésért, és kötelező díja van a minibárnak

A korábbi ingyenes helyett fizetőssé váló parkolás, energia-hozzájárulási díj, kötelező minibárdíj, fizetőssé váló wellness-szolgáltatások – így emelik áraikat a szállodák.

A szálláshelyek a szobaáraknál már elmentek a vendégek tűréshatáráig, így most trükkös módszerrel emelik tovább az árakat, hogy költségeik legalább egy részét érvényesíteni tudják – írja a Portfolio.

Az áremelkedés a hoteleket, egyéb szálláshelyeket is érinti, így a megnövekedett költségeiket ők is igyekeznek érvényesíteni a fogyasztói árakban. A szobaárak maximalizálása után megindult, "csendes" emelések között ott van például a balatonszemesi Wellness Hotel Szindbád módszere, ők "energiaköltség-hozzájárulást" vezettek be, amely fűtési szezon előtt 1270 forint/fő/éjszaka, fűtési szezon alatt – az október 20-tól április 20-ig – már 3270 forint/fő/éjszaka. Ugyanitt kötelező elemként bevezették a "minibár használati díjat" is, ami 1850 forint. A korábbi ingyenes parkolást pedig fizetőssé tették, a zárt, kamerával figyelt parkoló használata már éjszakánként 1270 forint.

A hotel a lap megkeresésére nem reagált, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke viszont azt mondta a gazdasági portálnak, hogy valószínűleg nehezen értelmezhető a vendég számára, hogy a fűtésre és hűtésre pluszpénzt kérnek el. Úgy véli, nem attraktív, inkább felbosszantja a vendéget, hogy a szoba "tartozéka" a fűtés. Az elnök nem tudja elképzelni, hogy mostantól a szállodák fapados légitársaságként működve mindenért pénzt kérnek.

A nagy láncok igyekeznek átlátható árazást követni. Ugyanakkor egyre több hotel igyekszik ilyen-olyan szolgáltatásokért pénzt kérni, illetve emelni ezeknek az árát. Sívó Roland, az AquaWorld Resort Budapest létesítményigazgatója jelezte, hogy van olyan hotel a piacon, amelyik a kereslet-kínálati dinamikus szobaárazást használja árbevétele maximalizálásához, és van olyan, amelyik a szolgáltatási árakon igyekszik nagyobb árbevételt elérni.

Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója közölte, hogy a szállodáikban nem vezettek be energiaköltség hozzájárulást, de van olyan hoteljük, ahol egy korábban ingyenes szolgáltatást, például a parkolást, kénytelenek voltak fizetőssé tenni.

Labossa Lajos, a Hunguest Hotels marketing és kommunikációs igazgatója a Portfolio megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a szállodai csomagon felüli szolgáltatások árai, így például a különböző kezelések vagy masszázs, az inflációt követő mértékben emelkedtek.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×