eur:
386.99
usd:
356.44
bux:
66106.49
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Izgulhatnak a napelemesek – fontos árkérdést halasztott el a kormány

Legkésőbb szombaton kellett volna közzétenni a bruttó elszámoláshoz nélkülözhetetlen áramátvételi árat, de egy friss kormányrendelet november 30-ra tolta ki a határidőt.

Fontos információra várnak azok, akiknek szeptember 7. után jutott eszükbe, hogy otthonukat napelemes rendszerrel szerelik fel. Azok, akik ezen időpont előtt kaptak engedélyt úgynevezett háztartási méretű kiserőmű telepítésére, a jelenlegi szabályok szerint az üzembe helyezéstől számított tizedik év végéig a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia alapján éves szaldóelszámolásban maradhatnak, a későn ébredőknek viszont csak a bruttó elszámolás marad: ebben az esetben a felhasznált villamos energiát ki kell fizetnie a felhasználónak, míg a napelemes rendszer által termelt áramot meghatározott áron veszi meg tőle az egyetemes szolgáltató, azaz az MVM.

Ezt az átvételi árat – amely tehát kulcsfontosságú tényező egy napelemes projekt megtervezésekor, hiszen alapjaiban határozza meg a megtérülés idejét – egy tavaly december 16-án megjelent kormányrendelet alapján legkésőbb november 11-én, azaz szombaton kellett volna nyilvánosságra hozni. Csakhogy a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egy újabb kormányrendelet, amelynek értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a 2024. évi rendszerhasználati díjak mértékét legkésőbb november 30-ig kiadott határozatában állapítja meg, és

hivatal a határozatát a honlapján legkésőbb december 12-ig teszi közzé.

Így a bruttó elszámolásban lévő háztartások még néhány hétig várhatnak arra, hogy mennyi bevétellel számolhatnak jövőre, és januárig lehet, hogy mindössze 19 napjuk marad majd a kalkulálásra. Ez különösen annak fényében rövid határidő, hogy az eredeti jogszabályban, a 2007-es villamosenergia-törvényben az áll, hogy "a rendszerhasználati díjak mértékét a hivatal határozatban állapítja meg, legkésőbb a díjak alkalmazhatósága előtt 45 nappal", valamint az is, hogy "a hivatal a határozatát a honlapján a rendszerhasználati díjak alkalmazhatósága előtt legalább 40 nappal közzéteszi".

A változtatások azért érdekesek, mert bár Lantos Csaba energiaügyi miniszter már beszélt arról, hogy öt forint/kWh-ért veszik majd át a napelemesektől a betáplált áram árát, azt még hivatalosan nem hirdették ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

A nyugati szövetségesek a háború eleje óta nem képesek megfelelően ellátni Ukrajnát a megígért mennyiségű fegyverrel, ez pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt a frontvonalakon – írja az orosz állami TASZSZ. Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×