eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Lantos Csaba energiaügyi miniszter előadást tart az MVM-csoport energetikai konferenciáján a Groupama Arénában 2023. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Döntött a kormány: új elszámolási szabályokat kapnak a napelemesek

Január elsejétől a kormány az ország jelentős részén feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását, párhuzamosan pedig megérkezik az új bruttó elszámolási szabályozás is – jelentette be Lantos Csaba a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján.

„Volt egy jó 30 évünk a rendszerváltástól, amikor döntő részben az orosz energiára tudott alapozni Magyarország, valamint Európa gazdasága és ipara. Ez jelentős versenyelőnyt jelentett nekünk” – kezdte előadását a miniszter a Portfolio tudósítása szerint, de hozzátette, az olcsó energia kora véget ért, újra kell definiálnunk az európai versenyképességet. Lantos Csaba szerint sokan tévesen azt hiszik, hogy véget ért az energiakrízis, pedig

valójában Európa kitettsége érdemben nem csökkent, csak Oroszország helyett más államoktól függ az ellátása.

"Az EU-ban a primer energiafüggőségünk 71 százalék, Magyarországon pedig ennél is magasabb, 76 százalék, vagyis az energiahordozóink legnagyobb részét importáljuk" – mondta el a miniszter.

Fontosnak nevezte az európai diverzifikációs és függetlenedési kísérleteket, és az eddigi eredményekben szerinte Magyarországnak is fontos szerepe van. A tárolói kapacitásunk már 97 százalékon áll, így ez a tél már biztosan rendben lesz.

"A fosszilisről jövünk le, megyünk a villamos energia irányába. Ehhez áramot kell termelni, ami az egyetlen termék, amit rögtön el is kell használni. Nálunk ez a megújulókon kívül a nukleáris energiát jelenti a terveinkben" – mondta el Lantos Csaba, és arra számít, hogy Paks mellett a kisebb, moduláris erőműveknek is fontos szerep juthat az idei energiamixben. Vizsgálják egy vagy akár két ilyen termelő magyarországi megépítésének lehetőségét.

A napenergia robbanásszerű terjedése miatt a kiegyensúlyozáshoz nagy teljesítményű gázerőművek építését tervezik. Összesen három ilyen beruházást valósítanának meg, 1500-1700 MW kapacitásban.

„Jelenleg több mint 5200 megawattóra napenergia-kapacitás épült ki Magyarországon. Amikor ezek termelnek, akkor olyan sok naperőművünk van, akkor már tárolnunk kellene az energiát” – jelentette ki Lantos Csaba. Jelezte, hogy a már most is 5,2 GW-os kapacitás 2030-ra 10-12 gigawattra nőhet, amivel a klímapolitikai vállalásunkhoz is közelebb kerülünk.

A miniszter felidézte, hogy tavaly október 31-től a háztartási kiserőműveknél bevezették a betáplálási stopot.

"Bejelentem, hogy ezt a tilalmat január 1-jétől kivezetjük, újra lehet telepíteni háztartási erőműveket"

– mondta, de hozzátette, hogy ez csak az ország 93 százalékára lesz igaz, mert az ország 7 százalékán a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy elviseljék a növekvő betáplálást. A feloldás a fogyasztók 84 százalékát érinti majd.

Lantos Csaba megerősítette, hogy az éves szaldóelszámolást fenntartják tíz évig a telepítés kezdetétől számítva.

Az életbe lépő új bruttó elszámolásban a megtermelt áram átvételi árát a lakossági felhasználók kedvezményes A1 árszabásához köti a szabályozás. A szerződött hálózatelosztási szolgáltatók így kismértékben eltérő, de egyaránt

nettó 5 forint körüli energiadíjat fizetnek 1 kilowattórányi áramért,

de fontos újítás, hogy a napelemes családok a kereslet függvényében akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetnek az áram átadására, miközben az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett áron jutnak az energiahordozóhoz. A hatályos rendelkezések szerint a hálózatba táplált villamos energia után nem számolnak fel rendszerhasználati díjat a napelemes termelőknek.

A miniszter egy 75 milliárd forintos támogatási pályázatot is bejelentett, amely a háztartási tárolói kapacitások kiépítését segítheti. Lantos Csaba közölte, hogy a támogatási intenzitás maximum 65 százalék lesz. Két korlátot határoztak meg: maximum 4 kilowatt háztartási napelemek mellé legfeljebb egy 8 kilowattos tárolóegységet lehet telepíteni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×