eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Inflation, global economic recession, business or investment mistakes, tax or debt problems, bankruptcy or economic crisis, the money in the hands of the businessman the earth gradually fly apart and disappear
Nyitókép: z_wei/Getty Images

Globális veszély miatt figyelmeztet a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a pénzügyi stabilitást veszélyezteti a gazdaságok nyitottságának feladása és a világgazdasági integráció széttöredezése.

Andrew Bailey, aki egy dublini pénzügyi konferencián mondott beszédet szerdán, a brit jegybank beszámolója szerint elmondta: a világ eltávolodott "attól az ortodoxiától", amelynek fő eleme a globális gazdaság megnyitása, a kereskedelmi forgalom növelése, valamint a kereskedelem finanszírozását célzó tőkeáramlások bővítése volt.

A világgazdaság megnyitásával természetszerűleg erősödtek az összekapcsolódások és a kölcsönös függések a világgazdaságban, és

e kapcsolódási rendszerek némelyike a vártnál kevésbé bizonyult ellenállónak az elmúlt évek sokkjaival, például a koronavírus-járvánnyal, illetve az ukrajnai háborúval szemben.

Bailey szerint ezt "a szabadkereskedelmi idealizmus kedvéért" sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyitottság elvét sem szabad feladni, és a beszállítói láncolatok szélesítése sem jelent szükségszerűen protekcionizmust.

A Bank of England kormányzója a beszállítói hálózatok töredezetté válását a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) friss statisztikájával illusztrálta, amely szerint a világkereskedelem egészén belül a köztes termékek aránya az idei év első felében 48,5 százalékra csökkent a megelőző három év 51 százalékos átlagáról. Hhangsúlyozta: ez a folyamat jelzi, hogy milyen nyomás nehezedik a globális kiterjedésű beszállítói hálózatokra.

Andrew Bailey hozzátette: jóllehet köztisztviselőként nem feladata a brit EU-tagság megszűnéséből eredő hatások kommentálása, azt azonban meg kell állapítania, hogy a brexit szűkítette a brit gazdaság nyitottságát.

A jegybanki kormányzó szerint

a nyitottság szűkülése a reálgazdaság mellett a piacokat is károsítja, nem csupán azzal, hogy csökkenti a piacok méreteit, de azzal is, hogy törvényszerűen gyengíti stabilitásukat.

A világgazdaság széttöredezése éppen ezért a pénzügyi stabilitásra is kockázatot jelent - állapította meg szerdai beszédében a Bank of England kormányzója.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×