eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Körvonalazódik a jövő évi minimálbér, két számjegyű emelés jöhet

Bár még csak most indulnak el a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalások, jelek szerint a vállalkozói oldal hajlik rá, hogy teljesítse a szakszervezetek követeléseit – értesült a Világgazdaság.

Ismeretes, szeptember végén a munkaadók és a munkavállalói oldal között kifejezetten konstruktív egyeztetés zajlott. Ennek része az idei évközi kompenzáció mellett a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelése, illetve egy 2027-ig szóló bérfelzárkózási program koncepciója, amit a kormány elé is benyújtottak.

A gazdasági lap úgy tudja, hogy a szakszervezetek és a munkavállalók között körvonalazódó megállapodás értelmében a vártnál magasabb infláció miatt

év végéig egyszeri 100 ezer forintot kapának a minimálbéresek,

ami a munkaadók feltételei szerint adó- és járulékmentesen lenne kifizethető, például a Szép-kártyán. Ezért azt kérik a kormánytól, hogy járuljon hozzá a kompenzáció terheihez – olvasható. Mivel egyszeri fizetésről van szó, nem számítana bele a kereseti bázisba, viszont hogy mégis emelkedjen a bázis, egy plusz 2 százalékos emelés is része lenne a jövő évi bérmegállapodásnak – bár ehhez a kormány jóváhagyása is szükség van.

A Világgazdaság értesülése szerint a mértéken még vitatkoznak, de

a vállalkozók csípőből nem utasították el, hogy jövőre 15 százalékkal emelkedjen a minimálbér és 10 százalékkal a garantál bérminimum,

ami a 2027-ig szóló bérfelzárkózási program első eleme lenne. A szakszervezetek ugyanis pár éven belül egyesítenék a kettő minimálbért.

Úgy tudni, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésére várhatóan október 11-én kerül sor, így csökkent annak az esélye, hogy október végére összejöjjön megállapodás.

Mivel idén a minimálbér január elsejétől 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 ezer 400 forint emelkedett, így egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás minimálbér 326 ezerre emelkedne jövőre.

Előbbi nettója 176 ezerre, utóbbié 217 ezer ugorhatna 2024. január elsejével.

Ennél azonban lényegesebb, hogy ez jövőre legalább 5 százalékos reálbér-emelkedést is jelentene mindkét bér esetében – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×