eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

A szakszervezeti szövetség magasabb garantált bérminimum-emelést kér a kormánytól

Legalább 15 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést tart elfogadhatónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Zlati Róbert hozzátette: csak gyorsabb ütemű emelésekkel érhető el, hogy a minimálbér felzárkózhasson a mediánbér 60 százalékára.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt mondta az M1 csatorna egyik műsorában, hogy még idén emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A politikus tájékoztatása szerint egy olyan javaslat került a kormány asztalára, amely alapján előre lehetne hozni akár december elsejére is a két bérelem kifizetését, amivel elsősorban a hátrányos helyzetű embereket lehetne kompenzálni a 2023-as évre vonatkozóan.

Az előrehozott béremelést eredetileg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kezdeményezte, így Zlati Róbert, a szervezet elnöke különösen örömtelinek tartaná, ha az ügyben minél előbb kormánydöntés is születne.

A garantált bérminimumot ugyanakkor továbbra is vita övezi, a MASZSZ ugyanis a 10 helyett legalább 15 százalékos emelést tartana elfogadhatónak.

„Ha figyelembe vesszük, hogy a garantált bérminimum esetében csak 14 százalékos minimálbér-emelés valósult meg erre az évre és ehhez hozzávesszük, hogy a kormány a nyugdíjkorrekcióval tulajdonképpen elismerte, 18,5 százalékos infláció várható idén, akkor már eleve van egy 4,5 százalékos elmaradás” – részletezte a MASZSZ elnöke.

Hozzátette: a jövő évi várható inflációval kalkulálva már 10 százalék feletti lehet ez az elmaradás. Ahhoz pedig, hogy reálbér-növekedés valósulhasson meg és a magyar bérek kedvezőbb képet mutassanak az európai rangsorban is, a szakszervezet indokoltnak tartja a 15 százalékos emelést a garantált bérminimumot illetően.

Zlati Róbert elismerte, a béremelés több munkaadónak is nehézséget okozhat, ugyanakkor úgy véli, hogy a többség minden gond nélkül végre tudja hajtani. Mint fogalmazott,

több tízezer forintos emelésről van szó, ami talán nem jelent akkora terhet az érintetteknek, hogy ne lehessen ezt érvényesíteni.

A szakszervezeti elnök kiemelte: számos hivatalos fórum megerősítette az elmúlt időszakban, hogy Magyarországon kiemelkedő mértékben növekedett a profit. „Azt gondolom, hogy amiben remélhetőleg hamarosan megegyezünk, azt mindenki tudja majd teljesíteni” – bizakodott.

Korábban munkaadók és munkavállalók közösen javasolták a kormánynak, hogy a magas infláció miatt év végén legfeljebb 100 ezer forint értékben egy egyszeri, adómentes bérkompenzáció járhasson a dolgozóknak. Hivatalos döntés ugyan még nincs az ügyben, de a szakszervezetek információi szerint a kormány elvetette ennek a lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×