eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Koncepciójavaslat a bértárgyalásokra - Infláció- és gazdaságinövekedés-függővé tenné a béremelést a Liga Szakszervezetek

Közeledtek az álláspontok a legutóbbi kétoldalú egyeztetéseken a munkáltatók és a munkavállalók között - mondta az InfoRádiónak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Komoly áttörést ért el a Liga Szakszervezetek a minapi kétoldalú egyeztetésen, amely a munkáltatók és a munkavállalók között zajlott bér- és bérkompenzáció-ügyben.

Mint Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban elmondta, "rendkívül konstruktív volt" az egyeztetés, az elmúlt éveket nézve példátlan.

"Megállapodtunk abban, hogy a soron következő, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának ülésén közös javaslatot nyújtunk be a 2023. bérkompenzáció technikai megoldására vonatkozóan, ezt a közös javaslatot természetesen először a harmadik féllel, a kormánnyal szeretnénk ismertetni."

Mindemellett megállapodtak abban is, hogy a 2034-es bértárgyalásokat is fokozott ütemben, felgyorsítva folytatják le, szeretnének november hónapban már megállapodni a 2024-es minimálbérekre vonatkozóan.

"Százalékos mértékekről egyelőre nem nyilatkoznék, úgy állapodott meg a két tárgyaló fél első körben, hogy a számokat a fent említett konzultációs fórumon ismerteti először" - ecsetelte az érdek-képviseleti vezető.

A számok egyébként sem konkrétak jelenleg, hisz tárgyalások zajlanak; várnak még olyan adatokat a PM-től 2023-ra és 2024-re, amelyek befolyásolhatják még a kérést és az ajánlást is. Ámde:

"Mindenképpen

kétszámjegyű bérfejlesztést

szeretnénk mindkét bérelem vonatkozásában, ez az alapvető szándék. De szeretnénk kidolgozni egy 3-4 éves koncepciót, amelynek keretében a további béremelésről is meg lehetne állapodni. A koncepció tartalmazná, hogy hogyan tudjuk kezelni az elkövetkező években az EU-s irányelvnek való megfelelőséget, így fenntartjuk-e a két bérelemet, vagy ezek összevonása következik valamilyen ütemezéssel" - hívta fel a figyelmet.

A hosszabb távú koncepció alapelve az lenne, hogy a béremelés figyelembe venné

  • a mindenkori inflációt és
  • a gazdasági növekedést

egyaránt.

"Ha ezek a mutatók jelentős mértékben változnak, akkor hogyan tudjuk egy automatizmus keretei között a korrekciót végrehajtani" - magyarázta Mészáros Melinda.

Beszélt arról is, hogy a kollektív szerződéses lefedettségnek növekednie kell Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×