eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Felmérés: romlott a megélhetés Magyarországon

Az elmúlt több mint egy évben Európában csaknem 20 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akiknek az egyhavi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeket és egyhavi megtakarítással sem rendelkeznek – derült ki az Intrum Európai fogyasztói fizetési felméréséből. A magyar háztartásoknál ez az arány 2023-ra elérte az 53 százalékot.

Az Intrum legfrissebb Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése (ECPR) szerint az elmúlt másfél évben tapasztalt áremelkedések miatt szinte minden európai országban romlott a családok megtakarítási képessége.

A vállalat értékesítési igazgatója arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy tavaly a megkérdezettek 28 százaléka mondta azt, hogy egy hónapnyi fizetésnek megfelelő vagy még annál is kevesebb kiadást tud vállalni anélkül, hogy eladósodna. Üveges Judit hozzátette: 2023-ra ez az arány 37 százalékra emelkedett Európában.

Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet. 2021-ben a magyar fogyasztók 33 százalékának nem volt elegendő megtakarított pénze az egy hónapra szükséges extra vagy plusz kiadások fedezésére, 2022-ben pedig 35 százalékra nőtt az érintettek aránya hazánkban. A szakértő szerint ezek a változások is azt mutatják, hogy „jelentős romlás” tapasztalható a megélhetést illetően idehaza és egyelőre nem lehet megtörni a negatív tendenciát.

A legfrissebb adatokból az derült ki, hogy

a magyar lakosság 53 százalékának komoly gondot jelent a fizetőképesség, hiszen nekik az egyhavi jövedelmük sem fedezi már a kiadásaikat.

Az Intrum értékesítési igazgatója elmondta: a magyarok 90 százaléka nyilatkozott úgy a felmérés során, hogy az infláció negatívan érinti háztartása pénzügyeit. Az európai adat sem fest sokkal jobb képet: átlagosan 82 százalékos az elégedetlenség.

A kutatás azt is megállapította, hogy ha a magyarok rendelkeznek megtakarítással, kevésbé hajlandóak hozzányúlni a félretett pénzükhöz az európai átlaghoz képest és egy esetleges hitelfelvétellel kapcsolatban is sokkal szkeptikusabbak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×