eur:
395.25
usd:
367.61
bux:
71282.33
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nagy István agrárminiszter (b) és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határában  2019. március 19-én. A helyszínen Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában. A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Mi lesz veled Lajtánia? Megint eltűnőben egy gigavállalkozás Bezenye környékén

Egymilliárd eurós kertészeti gigaprojektbe fogott néhány éve a Fakt AG. Most úgy tűnik, a német társaságot érintő vállalati csődvédelmi eljárás miatt elúszhat a háromezer új munkahelyet is ígérő Lajtánia.

A Kisalföld számolt a projekt haldoklásáról amely részben hegyeshalmi, részben bezenyei területen valósult volna meg. Erról 2019-ben mi is beszámoltunk. Nagy István agrárminiszter akkor azt mondta, hogy fejlesztéssel Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épülhet meg.

A Fakt AG tavaly az első félévben még a telekadó teljes összegét kifizette, utána viszont részletfizetést kértek, amit nem teljesítettek. Idén már nem is számoltunk ezzel az adóbevétellel – hangsúlyozta a lap érdeklődésére Szőke László hegyeshalmi polgármester.

Ez a kertészeti projekt életképesebbnek tűnt, mint egy kaszinóváros – fűzte hozzá a településvezető. Remélem, mihamarabb rendeződik a vállalkozás helyzete, és elindul a fejlesztés a területen. Lehet az kertészeti projekt, vagy ami a falu hasznára válik - ezt már Márkus Erika bezenyei polgármester mondta.

Üvegházakat, feldolgozóközpontokat és hűtőraktárakat, valamint logisztikai épületeket emeltek volna. Egy területrészen energiaközpontot és egy szennyvíztisztítót képzeltek el, Bezenye nyugati oldalán pedig haltenyészetet. Egy tehervasút-állomás kialakítása is felmerült. Háromezer új munkahelyet ígértek.

A témában az Agrárminisztériumhoz fordult az újság. A tárca annyit közölt, hogy sajnálattal értesült a Fakt AG-t érintő vállalati csődvédelmi eljárási folyamatról, hiszen a cég egy rendkívül komoly, az agrárium tekintetében is kiemelten jelentős kapacitásokat magában foglaló beruházást kívánt megvalósítani Bezenye és Hegyeshalom térségében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

A hét korábbi részéhez képest tegnap határozott emelkedést láttunk az amerikai piacon, az S&P 500 és a Nasdaq is új csúcsot állított be, részben a Teslának is köszönhetően, hiszen az elektromosautó-gyártó papírjai több mint 10 százalékot emelkedtek, miután a vártnál jobb értékesítési számokat közölt a cég a második negyedévről. Ezek után az ázsiai piacokon is jó hangulat uralkodott annak ellenére, hogy vegyes BMI adatok érkeztek az országból, viszont a globálisan jó hangulat úgy tűnik, hogy Európában is kitart ma, hiszen emelkedés látszik a régió részvénypiacain.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×