eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Célzottan erősíti a bankok ellenállóképességét az MNB

A tőkepufferrátákra vonatkozó döntésekkel azt biztosítja a jegybank, hogy a bizonytalan környezetben a kockázatokkal arányos módon növekedjen az intézmények sokkellenálló képessége.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a magyarországi kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát (CCyB, Countercyclical Capital Buffer) 2023. július 1-jétől 0 százalékban és 2024. július 1-jétől 0,5 százalékos mértékben állapítja meg – írja a Portfolio.

A lakáspiacon lezajlott fordulatra és a jelentősen korrigálódó lakáspiaci túlértékeltségre való tekintettel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa az anticiklikus tőkepufferráta 2023. július 1-jétől tervezett 0,5 százalékos mértéken történő aktiválását egy évvel későbbre, 2024. július 1-jére halasztja,
emellett preventív céllal újra aktiválja a kereskedelmi ingatlanhitelekhez (kiemelten a nem teljesítő hitelekhez) kapcsolódó kockázatokat célzó rendszerkockázati tőkepuffert.

Ezekkel a döntésekkel biztosítja a jegybank, hogy a bizonytalan környezetben a kockázatokkal arányos módon növekedjen az intézmények sokkellenálló képessége.

A gazdasági lap felidézi, hogy a globális kereskedelmi ingatlanpiacon látható speciális kockázatok okán az MNB a koronavírus-járvány kitörésekor felfüggesztett rendszerkockázati tőkepuffer (SyRB, Systemic Risk Buffer) preventív célú újraaktiválásáról döntött. Az MNB az SyRB alkalmazásával a koronavírus-járvány előtt sikeresen támogatta a problémás kereskedelmi ingatlanhitelek banki mérlegekből való tisztítását, illetve az ezekkel kapcsolatos banki sokkellenálló képesség erősítését.

A tőkepuffer az egyes intézményeknél túlzott, illetve problémás kereskedelmi ingatlanpiaci kitettségek felépülése esetén kerülne előírásra, így a jelenlegi, még alacsony kockázatokkal jellemezhető időszakban való bevezetése preventív jelleggel erősíti a banki sokkellenálló képességet, szükség esetén pedig ösztönzi a megfelelő állományi alkalmazkodást. Ennek megfelelően kellő banki alkalmazkodási időt is biztosítva 2024. július 1-jétől tervezi előírni az MNB a rendszerkockázati tőkepufferrátákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×