eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young woman using smart phone and checking bills, taxes, bank account balance and calculating expenses in the living room at home
Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Sok esetben az ügyfélnek van igaza a hitelmoratóriummal kapcsolatos panaszügyekben

A Magyar Nemzeti Bank egy év alatt 700 panaszt vizsgált meg és sok esetben az adósnak adott igazat.

Tavaly július óta 700, a törlesztési moratóriumhoz kötődő ügyfélpanaszt kezelt a jegybank ügyfélszolgálata és az intézményben működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT). Ezek közül számos esetben dőlt el az ügyfél számára kedvezően a jogvita - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az ügyfelek egy része a moratórium korábbi időszaka kapcsán egyebek közt azt sérelmezte, hogy a kilépésre vonatkozó nyilatkozatát a pénzügyi intézmény nem fogadta el vagy késedelmesen dolgozta fel. A kezdeti időszakban pedig

olyan extrém eset is előfordult, hogy a bank megtagadta a moratóriumból való kilépést.

Mások azt tették szóvá, hogy 2021 novemberében - a moratórium korábbi meghosszabbításakor - a bank nem vette figyelembe a hosszabbítási szándékukat. Többen pedig a lejárat nélküli konstrukciók (így a folyószámlahitelek, hitelkártyák) kamatának számítását kifogásolták. Tavaly szeptember végét követően - amikor a moratóriumot immár csak rászorultsági alapon lehetett igénybe venni - felmerültek a jogosultsággal kapcsolatos vitás ügyek is.

Példaként említették, hogy egyes fogyasztók szerint

bizonyos törlesztőrészletüket a moratórium alatt is levonták.

Mások esetében viszont annak ellenére tartották nyilván egy gyűjtőszámlán befizetett havi törlesztéseiket, hogy korábban kinyilvánították: távoznának a moratóriumból.

Az MNB szerint a beérkezett vitarendezési kérelmek számos esetben egyezséggel zárultak. A bankok kamat elengedésre, esetleg az ügyfél számára kedvező szerződésmódosítása kényszerültek. A panaszok nyomán az is többször előfordult, hogy az MNB figyelmeztette a pénzintézetet, vagy folyamatos felügyelésbe kezdett. Súlyosabb esetekben még célvizsgálatot is indított.

Az MNB ősszel zárhatja le azt a vizsgálatát, amelyet 16 pénzügyi intézménynél indított azért, hogy megállapítsa, azok megfeleltek-e a moratórium jogszabályi előírásainak.

A jegybank ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknak, akik továbbra is a moratóriumban maradnak, anyagi többletterhekkel, illetve hitelük futamidejének meghosszabbodásával kell számolniuk. Ezért,

akinek anyagi körülményei engedi, annak érdemes folytatnia a hiteltörlesztést.

Ehhez semmit sem kell tenni: ha nem ad be újabb kérelmet a moratórium folytatásáról idén július 31-ig, akkor visszaáll korábbi törlesztőrészlet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×