eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Megjelent a törlesztési moratórium folytatásához szükséges nyilatkozat

Aki nem tölti ki a következő bő egy hónapban, az kiesik a moratóriumból.

Éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely meghatározza, hogy pontosan milyen nyilatkozatot kell benyújtani az adósoknak a hitelmoratóriumban maradásukhoz július 31-ig, és hogyan kell erről tájékoztatni őket a bankoknak.

Mint ismert, a kamatstop mellett a hitelek törlesztési moratóriumát is meghosszabbította a kormány 2022. december 31-ig. Amíg azonban a változó kamatozású jelzáloghiteleseknek nem kell tenni semmit ahhoz, hogy ezt igénybe vegyék, addig a még a moratórium alatt maradt adósoknak július végéig kérelmezniük kell ezt.

Ha nem teszik, automatikusan kikerülnek a moratóriumból augusztustól.

Azok kérhetik a bennmaradást, akik a rendelet hatályba lépésének napján, azaz június 17-én a moratóriumban voltak - összegzett a bank360.hu.

A rendelet szerint a hitelezőknek (jellemzően a bankoknak) öt napon belül tájékoztatniuk kell az érintett adósaikat a moratórium új szabályairól.

  • Ha a kérelmezők ezt megkapták, akkor csak ki kell tölteniük a nyilatkozatot és a határidőig vissza kell küldeniük.
  • Ha viszont bármilyen okból nem kapnak értesítést néhány napon belül, akkor érdemes felvenniük a kapcsolatot a bankjukkal.

A hitelt felvevők a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben meghatározott formájú és tartalmú kérelmet természetesen ettől függetlenül, önállóan is benyújthatják a hitelezőjüknek, de ebben talán jobb biztosra menni.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×