eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

Kiderült, hogyan csökkenthető a földgázimport-függőség

Ha az orosz gáz embargó alá kerül, akkor megkérdőjeleződik a magyar rezsipolitika fenntarthatósága - mondta a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője. Toldi Ottó arról is beszélt, hogy még mintegy 70 milliárd köbméter hagyományos kitermelhető földgázunk van, és fel lehetne fedezni újabb lelőhelyeket.

Az új nemzeti energiastratégia menetrendet határozott meg a földgázimport csökkentésére, ami nyilvánvalóan nem lesz tartható – mondta a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője. Mint kifejtette, ennek értelmében 2030-ra a jelenlegi 80 százalékról 70 százalékra kellene csökkenteni az import mennyiségét, 2040 után pedig 70 százalék alá.

Ezt úgy lehet elérni, ha

  • csökkentjük a hazai felhasználást,
  • ha növelni tudjuk a hazai kitermelést – erre minden lehetőségünk megvan, vannak még készleteink,
  • ha átállnunk a földgáz helyett más alternatív forrásokra, például több elektromosságot használnunk a fűtési-hűtési szektorban,
  • ha tovább diverzifikáljuk a beszerzési útvonalakat.

Toldi Ottó emlékeztetett arra, hogy Magyarország fizikailag már csatlakozott az európai piachoz, a magyar–szlovák gázinterkonnektoron, illetve a magyar–osztrák gázinterkonnektoron keresztül be tudjuk hozni az éves szükséges mennyiséget. Az más kérdés, hogy ez jelen pillanatban túlnyomó többségében szintén orosz gázt jelentett. A kérdés az, hogy mi lesz, ha az orosz gáz is embargó alá kerül az Európai Unióban, hiszen akkor jóval drágábban fogunk tudni földgázt beszerezni más forrásokból, az északi-tengeri lelőhelyekről vagy akár cseppfolyósított földgáz formájában a világ több pontjáról. Ez a gáz sokkal drágább lesz – emelte ki a szakértő.

Toldi Ottó szerint az elméleti lehetőség megvan erre, de ez azt jelentené, hogy a magyar gazdaság ellehetetlenülne, a rezsipolitika fenntarthatósága megkérdőjeleződne, vagyis szerinte ezt, amíg csak lehet, akár vétó árán is meg kell akadályozni.

A Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője közölte, hogy kőolaj szempontjából nagyon korlátozottak a lehetőségek, ott valamennyi ismert hazai kőolajmezőnk kitermelés alatt van. A Molnak a külföldi kapcsolatrendszere, kitermelési érdekeltségei lehetnek érdekesek, de ez is korlátozott, hiszen jelentős részük Oroszország területén van.

A földgáz tekintetében azonban nem áll rosszul Magyarország.

Van még mintegy 70 milliárd köbméter hagyományos kitermelhető földgáz, és valószínűleg fel lehetne fedezni újabb lelőhelyeket. Évente 9-10 milliárd köbméter földgázt használunk el, vagyis ha ennek 20-30 százalékát magyar forrásból lehetne fedezni, az még hosszú távon, évtizedekre tudna segíteni a földgázellátásban – emelte ki.

Emellett óriási mennyiségű ún. nem hagyományos földgázunk van, a becsült készlet több mint 3 900 milliárd köbméter. De jelenleg nincs olyan technológia, amivel ki lehetne termelni, hogy éghető formába jöjjön ez a földgáz – tette hozzá.

A megújuló energiaforrásokról a szakértő azt mondta, ezeket sem szabad félvállról venni, fontosak egy krízishelyzetben.

„Jelen pillanatban az a legfontosabb probléma, hogy időjárásfüggő a termelés. Ha a biomasszának pedig, ami egész évben rendelkezésre áll, a fenntarthatóságával vannak problémák. Az éves primer energiaigényünk két és félszeresét tudnánk fedezni, tehát akkora az elméleti potenciál, a technológia fejlődésével egyre többet tudunk ebből majd realizálni, Rövidtávon tud segíteni, de nem tudja kiváltani a földgázt sem ez a megoldás, bár erre kell törekedni” – mondta Toldi Ottó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×