eur:
390.29
usd:
365.37
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyűlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így március 15-től vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenőnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.
Nyitókép: MTI/Varga György

Így reagáltak az üzletláncok az árstopra

A kormány döntése alapján életbe lépett az árstop egyes alapvető élelmiszerekre, több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre.

A Spar Magyarország mennyiségi korlátozást vezetett be valamennyi üzletében a kormány döntése alapján hatósági árral szabályozott termékekre február 1-jétől - közölte az áruházlánc kedden az MTI-vel.

Az áruházi és online vásárlások esetében a búzafinomlisztből és a kristálycukorból 10 kilogrammot, a napraforgó-étolajból 10 litert, a 2,8 százalékos tehéntejből pedig 12 litert vásárolhatnak egyszerre a vásárlók. A sertéscomb esetében 10 kilogramm, a csirkemell és -farhát esetében kiszereléstől függően 4 tálca vagy 3 kilogramm lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség.

A kiemelkedő érdeklődés miatt döntöttek a mennyiségi korlátozás bevezetéséről, a döntéssel azt szeretnék elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez - jelezte Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

A CBA hálózathoz tartozó vállalkozások maguk dönthetik el, hogy vezetnek-e be mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre. Egyes üzleteikben van értékesítési korlát, de többségben vannak azok az egységek, ahol erre egyelőre nem volt szükség - tájékoztatta az MTI-t a CBA kommunikációs igazgatója.

Fodor Attila közölte: a lakosság ellátását zavartalanul szeretnék biztosítani, ezért tartották szükségesnek limitálni a mennyiségeket azokban a boltokban, ahol felvásárlást tapasztaltak. A mennyiségi korlátozás a CBA üzleteiben nem egységes, különböző limitek léptek életbe az adott vállalkozás döntésétől függően.

A Lidl Magyarország is azt közölte, hogy február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezetett be az árstop hatálya alá eső élelmiszerekre. Az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségének maximalizálását a vállalat a vásárlók érdekében hozta meg, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét - jelezték.

A maximálisan megvásárolható mennyiség a Koronás kristálycukor és Belbake búzafinomliszt esetében 10-10 kilogramm, a 2,8 százalékos zsírtartalmú Pilos UHT tejnél 12 liter, a VitaD'or Napraforgó-étolaj esetében 10 liter - közölte a vállalat.

A Tesco Magyarország közölte, hogy áruházaiban a hatósági ár hatályba lépése után előfordulhat, hogy egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-i árnál is kedvezőbb áron lesznek megvásárolhatók. Ezekre vonatkozóan állítanak be limitet az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. A normál háztartási mennyiség terméktől függően 5-12 darab.

Kedden, az árstop életbe lépésének napján semmilyen termékre nem vonatkozik mennyiségi korlátozás - közölte az áruházlánc.

Az Aldi Magyarország azt közölte, hogy egyelőre vizsgálja a lehetőségét a hatósági áras termékek esetben egy esetleges mennyiségi korlátozás bevezetésének

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×