eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Woman Is shopping at the supermarket while wearing a protective face mask
Nyitókép: ArtistGNDphotography/Getty Images

Itt az élelmiszerárstop: erre számítanak az agrár- és élelmiszeripari szakértők

Keddtől érvényes hét termék árbefagyasztása, az október 15-i számokkal találkozhatnak a vásárlók. Amelyik kereskedő szabálytalankodik, komoly büntetésre számíthat. Várhatóan nem lesz negatív hatása a február elsejétől életbe lépő, hét élelmiszert érintő árstopnak, mert az „tartós akcióként” jelenik meg a boltokban – hangzott el a Takarékbank és a Magyar Bankholding agrárelemzőinek online sajtótájékoztatóján.

Keddtől, február 1-jétől érvényes az a kormányzati intézkedés, amely alapján a 2021. október 15-én érvényes állapotra kell visszaállítani hét termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, valamint a 2,8 százalékos UHT tehéntej – árát.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 0,2-0,4 százalékkal viheti lejjebb az inflációt az élelmiszerárstop az érintett időszakban (a legutóbbi hónapokban 7,4 százalék volt az infláció mértéke), ugyanakkor komoly pszichológiai hatása lehet az intézkedésnek. A kormány nagyobb mérséklődésre számít: Nagy Mártonnak, a kormányfő gazdasági tanácsadójának az előrejelzése 0,5-1 százalékpont. Elemző korábban arról beszélt az InfoRádióban, hogy a kiskereskedelemben elterjedt álláspont most, hogy az árstop mellett nagyon erőteljesen meg fogják tudni emelni más termékek árát, ezzel kompenzálva az infláció és az egyéb tényezők miatt emelkedő költségeik okozta veszteségeiket.

"Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező társadalmi csoportokban érezhetően jótékony hatással lesz a február 1-jétől bevezetendő élelmiszerárstopnak" – mondta hétfőn egy online sajtótájékoztatón a Takarékbank agrár üzletágának elemzője. Héjja Csaba megfogalmazása szerint nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy az érintett termékekből a fogyasztás nagyobb részét a 6. jövedelmi decilistől lefelé lévők adják, tekintve, hogy ők azok, akik rendszeresen járnak élelmiszerboltba és otthon főznek, nem fogyasztanak étteremben. (A KSH az éves, egy főre jutó jövedelem alapján tizedekre, azaz decilisekre osztja a társadalmat; a 2020-as adatok szerint a 6. decilisbe tartozók éves nettó jövedelme 1 670 164 forint; az 1. decilisben ez az összeg évi nettó 541 272 forint. Forrás itt - a szerk.) Ezért bátran ki lehet jelenteni, hogy a 6. jövedelmi decilistől lefelé található társadalmi csoportoknak igenis érezhető és egyértelműen jótékony hatása lesz az árstopnak – ismételte meg Héjja Csaba.

A szakértő hozzátette, ezzel egyidőben várhatóan a kiskereskedelemben nem jelennek meg majd negatív tényezők, aminek elsősorban az idő rövidsége az oka, vagyis az, hogy az árstop – a jelenlegi tervek szerint – három hónapig tart majd. Héjja Csaba arra is felhívta a figyelmet, egy nemrégiben publikált felmérés (Nielsen) szerint az árstopos termékek forgalma 134 milliárd forintot jelentett 2020 novemberétől 2021 októberéig, miközben a magyar élelmiszer-kiskereskedelem éves forgalma nagyságrendileg 3500 milliárd forint, vagyis előbbi csak 4-5 százalékát teszi ki a teljes forgalomnak.

Héjja Csaba elmondta, álláspontjuk szerint

a kiskereskedelem el fogja tudni bírni az árstopot, erős a stressztűrő képessége,

ráadásul olyan bérkiáramlás történik majd tavasszal, köztük például az szja-visszatérítéssel, vagy a 13. havi nyugdíj kifizetésével, ami éppen ezen alacsony keresetű társadalmi csoportoknál növelheti a vásárlásra fordított kiadásokat, tompítva a boltok veszteségét.

Az InfoRádió azon kérdésére, hogy bármilyen negatív hatása lehet-e az árstopnak azt követően, hogy már nem lesznek maximált árak, jöhetnek-e például nagyobb léptékű, 20-30 százalékos áremelések, Hollósi Dávid, a Takarékbank és a Magyar Bankholding csoport agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója a következőt válaszolt. "Az intézkedés egy 3 hónapos akcióként is felfogható, ami rendszeres az élelmiszergazdaságban, illetve az élelmiszer-kereskedelemben. A rendszer az összetettsége miatt – élelmiszeralapanyag-termelés, -feldolgozás és kereskedelem – ilyen rövid idő alatt pedig nem árazódik át, tehát nem számítunk különösebb negatív hatást."

Vagyis, ha májusban véget ér az élelmiszerárstop, az tartós akciónak lesz felfogható, aminek az alacsony jövedelmi csoportokra nézve kifejezetten kedvező lesz a hatása – összegezték várakozásaikat az elemzők.

Mint korábban is írtuk, a hatóságok nem lesznek elnézők a szabálytalankodó kereskedőkkel: a kijelölt termékeket a tavaly október közepinél drágábban kínáló, az előírt mennyiséget készleten nem tartó vagy a tájékoztatásban mulasztó kereskedő az első jogsértést sem ússza meg figyelmeztetéssel, rögvest bírságot kap. A többször mulasztáson ért vállalkozás tevékenysége minimum egy napra, de legfeljebb fél évre korlátozható.

A fogyasztóknak tájékozódásképp hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az árstoppal érintett hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×