INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

varga mihály

európai bizottság

vita

helyreállítási alap

válság

koronavírus

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én.

Varga Mihály: az év vége felé enyhülhet a feszültség Brüsszellel

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Tartós lesz a vita az Európai Bizottsággal, de decemberre enyhülhet a feszültség és megszülethet a megállapodás Brüsszellel a helyreállítási alap forrásairól – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján a pénzügyminiszter.

Új korszak kezdődött a válság után, de arról most még vita van, hogy milyen lesz pontosan ez az új korszak, a magyar gazdaságban azonban már elindult a visszarendeződés, mondta Varga Mihály a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A pénzügyminiszter hozzátette, bár a koronavírus-járvány negyedik hulláma felfutóban van, ennek hatásai itthon – álláspontja szerint – nem lesznek összehasonlíthatóak az eddigi hazai járványhullámokkal.

A miniszter kiemelte, lassan már eldőlt, hogy V-alakú lesz a gazdaság kilábalása Magyarországon, ezt azonban két dolog veszélyezteti:

  • „Egyfelől ott van a vírusnak a veszélye, ami vagy intenzívebb, erőteljesebb lesz, vagy gyengébb, ezt ma még nehéz kiszámítani – fogalmazott a tárcavezető –, de hogy lesz, az mindenképp megállja a helyét.
  • A másik dolog, amiben most már elemzői és gazdasági egyetértés van, az az inflációnak a veszélye.”

Varga Mihály szerint

fel kell készülni egy olyan időszakra, amikor "nehezebb lesz visszatuszkolni" az inflációt.

Álláspontja szerint az inflációs trend 2022 nyarára normalizálódhat. Elmondta, együtt kell dolgozni a monetáris politikával, de a gazdaság újraindulásának költségei megváltoztatták a fiskális politika helyzetét. 2020-ban a költségvetési hiány kitört a háromszázalékos sávból és

várhatóan csak az évtized közepére lehet ismét 3 százalék körül a deficit.

„A visszarendeződésre ma az Európai Bizottság is több időt kíván adni, és ez nemcsak a hiány, hanem az adósságszintek tekintetében is így van” – jegyezte meg a miniszter.

Varga Mihály szólt a helyreállítási alap forrásait érintő Magyarország és az Európai Bizottság között folyó vitáról is, amit egy „erősen politikailag motivált” szembenállásnak tart. Mint mondta, bár még hat országgal nincs még megállapodása az EU-nak, de a lengyelek és magyarok esetében rengeteg kérdése van az Európai Bizottságnak, úgyhogy meglátása szerint

a vita tartós lesz.

A magyar kormány ugyanakkor arra számít, hogy a feszültség decemberben enyhülhet, így megköthetik a megállapodást a helyreállítási alap forrásairól Brüsszellel – összegezte a kilátásokat a Portfolio Budapest Economic Forumának konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter.

Idén is csökkentené az államadósságot a kormány

Magyarország felminősítéséről szólva az MTI tudósítása szerint a tárcavezető megemlítette, hogy az elmúlt másfél évben ritkaságnak számított egy ország adósbesorolásának javítása. A Moody's azzal indokolta lépését, hogy a gazdasági helyreállás igen gyors volt, továbbá az államadósság radikális csökkenése várható - idézte fel.

A kormány elkötelezett szándéka, hogy idén már kismértékben ugyan, de csökkenjen az adósságmutató, amely a gazdaságvédelmi intézkedések miatt a GDP 80 százalékára ugrott fel - jegyezte meg a pénzügyminiszter. Összehasonlításképpen azt is elmondta, hogy az európai uniós átlag a GDP 100 százaléka felett áll.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Varga Mihály: az év vége felé enyhülhet a feszültség Brüsszellel
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018