eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Mihály: az év vége felé enyhülhet a feszültség Brüsszellel

Tartós lesz a vita az Európai Bizottsággal, de decemberre enyhülhet a feszültség és megszülethet a megállapodás Brüsszellel a helyreállítási alap forrásairól – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján a pénzügyminiszter.

Új korszak kezdődött a válság után, de arról most még vita van, hogy milyen lesz pontosan ez az új korszak, a magyar gazdaságban azonban már elindult a visszarendeződés, mondta Varga Mihály a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A pénzügyminiszter hozzátette, bár a koronavírus-járvány negyedik hulláma felfutóban van, ennek hatásai itthon – álláspontja szerint – nem lesznek összehasonlíthatóak az eddigi hazai járványhullámokkal.

A miniszter kiemelte, lassan már eldőlt, hogy V-alakú lesz a gazdaság kilábalása Magyarországon, ezt azonban két dolog veszélyezteti:

  • „Egyfelől ott van a vírusnak a veszélye, ami vagy intenzívebb, erőteljesebb lesz, vagy gyengébb, ezt ma még nehéz kiszámítani – fogalmazott a tárcavezető –, de hogy lesz, az mindenképp megállja a helyét.
  • A másik dolog, amiben most már elemzői és gazdasági egyetértés van, az az inflációnak a veszélye.”

Varga Mihály szerint

fel kell készülni egy olyan időszakra, amikor "nehezebb lesz visszatuszkolni" az inflációt.

Álláspontja szerint az inflációs trend 2022 nyarára normalizálódhat. Elmondta, együtt kell dolgozni a monetáris politikával, de a gazdaság újraindulásának költségei megváltoztatták a fiskális politika helyzetét. 2020-ban a költségvetési hiány kitört a háromszázalékos sávból és

várhatóan csak az évtized közepére lehet ismét 3 százalék körül a deficit.

„A visszarendeződésre ma az Európai Bizottság is több időt kíván adni, és ez nemcsak a hiány, hanem az adósságszintek tekintetében is így van” – jegyezte meg a miniszter.

Varga Mihály szólt a helyreállítási alap forrásait érintő Magyarország és az Európai Bizottság között folyó vitáról is, amit egy „erősen politikailag motivált” szembenállásnak tart. Mint mondta, bár még hat országgal nincs még megállapodása az EU-nak, de a lengyelek és magyarok esetében rengeteg kérdése van az Európai Bizottságnak, úgyhogy meglátása szerint

a vita tartós lesz.

A magyar kormány ugyanakkor arra számít, hogy a feszültség decemberben enyhülhet, így megköthetik a megállapodást a helyreállítási alap forrásairól Brüsszellel – összegezte a kilátásokat a Portfolio Budapest Economic Forumának konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter.

Idén is csökkentené az államadósságot a kormány

Magyarország felminősítéséről szólva az MTI tudósítása szerint a tárcavezető megemlítette, hogy az elmúlt másfél évben ritkaságnak számított egy ország adósbesorolásának javítása. A Moody's azzal indokolta lépését, hogy a gazdasági helyreállás igen gyors volt, továbbá az államadósság radikális csökkenése várható - idézte fel.

A kormány elkötelezett szándéka, hogy idén már kismértékben ugyan, de csökkenjen az adósságmutató, amely a gazdaságvédelmi intézkedések miatt a GDP 80 százalékára ugrott fel - jegyezte meg a pénzügyminiszter. Összehasonlításképpen azt is elmondta, hogy az európai uniós átlag a GDP 100 százaléka felett áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×