eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Soos Botond

2025-ig több mint ezer elektromos busz állhat forgalomba

A Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből.

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből – közölte a Humda Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kizárólagos tulajdonában álló társaság szeptembertől kezdve koordinálja a programot, együttműködve Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Az államtitkár kifejtette, hogy

az új járművek mostani áron csaknem 35 milliárd forintnyi üzemanyagköltség megtakarítást,

és 70 ezer tonna szén-dioxiddal kisebb terhelést jelentenének a dízelbuszokhoz képest. A beszerzések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen - tette hozzá.

Belföldön összesen körülbelül 8500 busz van forgalomban, ebből mintegy 2900 ezer a helyi, városi közlekedésben vesz részt, többnyire a megyei jogú városokban és Budapesten. Jelentős részük elöregedett, környezetszennyező, mielőbb cserére szorul - hangsúlyozta Steiner Attila.

A Humda elnök-vezérigazgatója közölte, hogy nyilvános rendezvények sorozatával hívják föl a figyelmet az elektromos járművek előnyeire. Weingartner Balázs hozzátette, hogy jelenleg a gyermekek autó-motorsport tehetségkutató programsorozatán, a Humda Junior Gokart Challenge családi napjain mutatják be a hibrid és elektromos technológiákat, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi ismeretterjesztéssel párosítva - írták.

A 2019-ben elfogadott Zöld Busz Programra a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek. Az elektromos buszok beszerzése a klímacélok fontos eszköze - olvasható a program honlapján.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×