INFORÁDIÓ
2021. június 16. szerda
Jusztin

mnb

megtakarítás

koronavírus

állampapír

Piggy Bank and 2021 number on wood block on top of stack of coins

Megugrott a megtakarítások aránya a magyar háztartásokban

Infostart

Nyoma sincs annak, hogy a koronavírus-járvány alatt elkezdték volna felélni a megtakarításokat az emberek.

Közzétette előzetes pénzügyi számlák statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek alapján a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona március végére 68 436 milliárd forintra emelkedett, az adóssággal csökkentett (nettó) pénzügyi vagyon pedig 56 655 milliárd forint volt – írja a Portfolio.

Egy év alatt 10,9 százalékkal, az idei első három hónapban pedig 2,4 százalékkal nőtt a háztartások pénzügyi vagyona. Utóbbi szám duplája az egy évvel ezelőtti növekedési ütemnek.

Az első negyedévben 100 forintnyi friss megtakarításból 28 forintot fektettek állampapírba a háztartások, 27 forint maradt a folyószámlán, 9 forint pedig készpénzben. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a friss pénzek több mint harmada nem ezekbe a megtakarításokba áramlott.

Különösen az életbiztosítások teljesítettek jól, a jegybanki statisztikák alapján ugyanis 41 milliárd forinttal több áramlott ezekbe, mint amennyi elhagyta ezeket. Ilyen magas számra 2007 utolsó negyedéve óta nem volt példa. Az adókedvezményes nyugdíjbiztosításoknak köszönhetően nőtt a hosszú távú öngondoskodás szerepe, a pandémia ellenére is.

A három legnépszerűbb megtakarítás:

  • az állampapír
  • a folyószámlabetét
  • a készpénz

A legnagyobb mértékű változást idén eddig a részvények mutatták fel, elsősorban a kedvező tőkepiaci hozamlehetőségeknek köszönhetően. Emellett a befektetési jegyek, a folyószámlabetétek és az állampapírok is jól teljesítettek.

Ha a törlesztési moratóriumban három hónap alatt megspórolható mintegy 200 milliárd forintnyi összeget mind megtakarították a háztartások, akkor is az előző évek első negyedéhez képest kimagasló emelkedés történt.

Nyitókép: Cn0ra/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018