eur:
394.6
usd:
363.77
bux:
65564.57
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vendégek ebédelnek egy étterem teraszán Nyíregyházán a Dózsa György utcában 2020. május 4-én. A koronavírus-járvány miatti korlátozások Budapesten és Pest-megyén kívüli részleges feloldása értelmében vidéken ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Sokan épp a terasznyitás után mehetnek tönkre

A következő hónapokban dől el, ki tud talpon maradni a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint. Vissza nem térítendő támogatást sürget, ahogy Flesch Tamás is – amellett, hogy rohamra számít.

A hamarosan életbe lépő terasznyitás sem old meg mindent, sok vendéglátóipari vállalkozás ezután dobja majd be a törölközőt – figyelmeztetett a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint az újranyitás olyan költségekkel jár, amire számos étteremnek, kávézónak már nem maradt tartaléka, de az is kérdéses, hogy a következő hónapokban lesz-e forgalma a vendéglátóhelyeknek.

Kovács László az InfoRádiónak elmondta, örülnek, hogy hosszú idő után végre nyithatnak, de bizonytalannak érzik a helyzetet,

mert nem tudják, hogy egy-két hónapon belül nem lesz-e újra szigorítás.

Az ipartestület elnöke úgy látja, most derül majd ki, van-e tőke az újranyitáshoz. Fel kell tölteni a raktárakat, embereket kell felvenni, ez utóbbi már csak azért is problémás, mert

nem biztos, hogy akad megfelelő munkaerő,

hiszen sokan elhagyták a szakmát a bizonytalanság miatt.

„Azoknak könnyebb, akik nem zártak be, házhoz szállítással, elvitelre működtek, megtartották a dolgozóik legalább egy részét. Nekik egy hét nagyjából elég ahhoz, hogy felkészüljenek” – elemezte a helyzetet Kovács László.

Mint mondta, nincs adatuk arra vonatkozóan, hogy a szektorban dolgozók milyen arányban beoltottak, de ők arra biztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát, mert különben önmaga, a kollégái és a vendégek egészségét veszélyezteti, meg hát az üzlet működése is múlhat ezen.

Kizártnak tarja, hogy egy csapásra nyereségesek legyenek a vállalkozások. Azoknak a helyeknek, ahol csak kis teraszt tudnak nyitni, nehéz lesz a helyzetük, hiszen

egy üzlet újraindulásával rengeteg lesz a hirtelen költség, és ilyenkor korábban elhalasztott feladatokat, fejlesztéseket, problémákat kell megoldani.

Úgy látja, semmi tartalék nincs már a szektorban, pedig minimálisan egy-két hónap finanszírozására elegendő tőkének lennie kellene.

A Széchenyi Pihenő Kártyák zsebei közti átjárhatóságot praktikus segítségnek nevezte, hiszen a 2019 végéig feltett összegek felhasználási ideje május végén lejár, ez az intézkedés mobilizálja ezeket a pénzeket. Ám fontosnak tartana egy

olyan állami támogatást, ami a 2019-hez képest 2020-ra bekövetkező forgalomcsökkenés 20 százalékát odaadná a vendéglátósoknak, erre a segítségre tőlünk keletre is van példa,

mondta. Szükségesnek tart ilyen, vissza nem térítendő támogatást is, még akkor is, ha a tízmilliós maximumösszegig felvehető hitel nagy segítséget nyújt.

Kovács László úgy látja, pár hónap alatt, az őszre derülhet ki, hogy talpon tud-e maradni egy vállalkozás. Sok múlik azon, hogy mennyire lesznek aktívak a vendégek.

Eufórikus állapotnak kell bekövetkeznie a nyitással, de…

Rohamra számít a vendéglátóhelyeken a héten várható terasznyitás után a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint azonban az ágazat teljes újraindításához további támogatásokra is szükség van. Úgy véli, a teraszok és kerthelyiségek megnyitásával egy „abszolút eufórikus” állapotnak kell bekövetkeznie valamennyi korosztály számára azzal, hogy végre ki lehet szabadulni. Mindez azonban csak ideig–óráig fog tartani, így

a vendéglátósoknak célszerű úgy terveznie a nyitási kiadásait, hogy néhány héten belül minden visszaállhat a normál kerékvágásba, tartalékok viszont már nincsenek

– intett a szállodaszövetség vezetője. A szövetség abban bízik, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, hogy 4 millió beoltott után lehetőség lesz majd az éttermek belső tereinek, illetve a szállodák nyitására is, amire május folyamán számítanak.

Flesch Tamás úgy véli, a tavalyi év folyamán a szakma tanúbizonyságot adott arról, hogy felkészült a biztonságos nyitást illetően, elég csak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen kidolgozott Covid-kézikönyvre gondolni, amely minden szükséges előírásra kiterjed. A legfőbb kérdés, amiről viszont nincs információ, legalábbis biztos semmiképpen, hogy vajon védettségi igazoláshoz kötött lesz-e a belső terek látogatottsága vagy sem. Szakmabeliként szerencsésebbnek tartaná, ha ezt a lehetőséget el lehetne kerülni, bár ennek eldöntése a járványügyi szakemberek feladata lesz. Jobbnak tartana inkább kapacitásbeli korlátozásokat, akár a szállodák, akár a vendéglátás esetében. Annál is inkább, jegyezte meg, vélhetően az ott dolgozók sem lesznek mind beoltva.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője arra is kitért: nagy örömmel üdvözölték Varga Mihály pénzügyminiszter hétfői bejelentését, miszerint lehetőség van a turizmusfejlesztési hozzájárulás, illetve a SZÉP-kártyához nyújtandó szociális hozzájárulási adó (szocho) eltörlésére az év végéig. Ettől függetlenül azt gondolják, hogy a bértámogatásnak legalább további három hónapig folytatódnia kellene a nyitást követően is.

Végezetül pedig, annak tudatában, hogy a kormánynak sem korlátlanok a lehetőségei, mégis szükségét látnák egy vissza nem térítendő úgynevezett újranyitási támogatásnak, amivel kapcsolatban több beadvánnyal is éltek – tette hozzá Flesch Tamás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×