eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Komoly gondban lehetnek a magyar mézfogyasztók

Minimum 50, de inkább 70 százalékkal fog emelkedni a méz ára, ugyanis nagyon rossz volt 2020. A hazai méztermés nagy részét külföldre adják el a méhészek, így az is előfordulhat, hogy nem lesz a boltokban hazai méz 2021 év elejére. Az Agrárminisztérium szerint, a gyengébb termés ellenére is lesz elég méz.

Az Országos Méhészeti Egyesület elnöke szerint már július végén látható volt, hogy nagyon kevés méz fog teremni az idén, nem csak Magyarországon, egész Európa-szerte, sőt, Törökországban, amely a világ második legnagyobb méztermelője, egyenesen katasztrófaágazattá nyilvánították a méhészetet a napokban.

Ennek következtében 2021-ben a szabadpiacon, vagyis a nagyban értékesítő méhészeknél nem lesz kapható akácméz, így aki tudatos mézfogyasztó, és magyart szeretne venni, ugyan fog találni, de legfeljebb a termelőknél – tette hozzá Bross Péter. Mindehhez párosul, hogy míg a virágméz felvásárlási ára 40, addig az akácmézé 60 százalékkal emelkedik, amire „rámegy” még a 27 százalékos áfa és az infláció miatti termelői költségtöbblet. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy kétszer annyiba fog kerülni jövőre a méz, mint idén, de

az 50–70 százalékos áremelkedés a minimum.

A szakember arra is kitért, hogy egy átlagos évben körülbelül 10 ezer tonna méz fogy el idehaza, és 15–20 ezer tonna megy exportra, ehhez képest 2020-ban mindennek kevesebb mint a felét sikerült betakarítani. Ráadásul

semmi garancia nincsen arra, hogy ne külföldre adják el a termelők a mézet,

ezért az Országos Magyar Méhészeti Egyesület azt tanácsolja a mézfogyasztóknak, egy-egy termelőtől igyekezzenek beszerezni az éves szükségletét.

Lesz elég itthonra?

Az Agrárminisztérium államtitkára is egyetértett, hogy az aszály, a fagy, illetve a csapadékos, hűvös idő a repce, az akác és a napraforgó virágzását is nagyban befolyásolta, komoly termelésvisszaesést hozva az idei esztendőben, de tekintettel arra, hogy uniós szinten Magyarországon állítják elő a legtöbb egy főre vetített mézet, körülbelül 3 kilogrammot, miközben nagyjából 1 kilogrammot fogyasztunk el évente, bár az exportvolumen csökkeni fog, de a hazai ellátás biztonsága nem sérül, és az

a mintegy 10 ezer tonnányi méz, amit elfogyasztunk, rendelkezésre fog állni.

Feldman Zsolt szerint elegendőnek kell, hogy legyen a hazai ellátás szempontjából az idén megtermelt mézmennyiség, ami a tárca számára – a fogyasztókat miatt – alapkérdés. Mindemellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ország számára a méhek lényegében az élelmiszertermelés alapját jelentik a beporzási tevékenységük okán, ezért külön figyelmet kapnak az állatok és a méhészekre egyaránt.

Az államtitkár emlékeztetett, az Agrárminisztérium a tavalyi évben indította el, és az idén megemelt összeggel folytatja a méhek egészségügyi állapotának javítására szolgáló támogatási programját, amiben méhcsaládonként ezer forintot biztosítanak egy–egy méhész számára.

Az 1 milliárd forintos támogatás azokat a piaci nehézségeket hivatott áthidalni, amik részben a koronavírus-járvány, részben az időjárás viszontagságai nyomán keletkeztek.

Olyan, korábban nem meglévő támogatási formát vezettek most be, amelyek a méhészek jövedelemtermelő-képességét szolgálják – fogalmazott Feldman Zsolt –, bízva abban, hogy segíteni tudják a piaci és üzleti döntéseiket annak a 21 ezer érintettnek, aki ma Magyarországon méz előállításával foglalkozik, hogy itthon lehessen tartani a lehető legtöbb megtermelt mézet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×