INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

államadósság

mnb

gazdaság

Hetven százalék fölé kúszott az államadósság

Hetven százalék fölé kúszott az államadósság

Infostart

Az előzetesen várt adatnál valamennyivel kevesebb az érték, pedig a gazdaság visszaesése ugyanebben az időszakban nagyobbnak bizonyult a vártnál. A háztartások bespájzoltak többféle tartalékból is, nem csak betétekből.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 68,7 százalékát érte el 2020 második negyedévének végén (32432 milliárd forint). Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 70,3 százaléka volt (33200 milliárd forint) - olvasható a Magyar Nemzeti Bank összegzésében.

A Portfolio értékelése szerint az adat annyiban meglepő, hogy az előzetes közlés még 71,9 százalékos adósságrátát jelzett, ráadásul a gazdaság visszaesése a vártnál nagyobb volt a második negyedévben. Ezzel együtt még így is alacsonyabb GDP-vel számolt előzetesen az MNB a pénzügyi számlák közlésekor, ez húzta most lefelé az adósságrátát.

Államháztartás: több betét, hosszú lejáratú hitelek

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2020 második negyedévében a negyedéves GDP -9,9 százalékát tette ki (-1075 milliárd forintot). Az államháztartás alszektorai közül a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége -679 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké -170 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké pedig -225 milliárd forint volt.

Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya 2020 második negyedévének végén a GDP 35,7 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 91,2 százalékát tették ki, így nettó pénzügyi vagyona a GDP -55,6 százalékát érte el. Az államháztartás pénzügyi eszközei közül tranzakcióból fakadóan erőteljesen növekedtek a központi banknál elhelyezett betétek, emellett kisebb mértékű növekedés mutatkozott még a hosszú lejáratra nyújtott hitelek állományában is. Jelentős csökkenés következett be viszont tranzakcióból kifolyólag a részesedések esetében, és ugyancsak mérséklődtek az egyéb követelések is - áll az MNB tájékoztatójában.

Az államháztartás kötelezettségei közül tranzakcióból eredően kiugró mértékben növekedtek a hosszú lejáratú értékpapírok, elsősorban a külföld, a pénzügyi vállalatok és a háztartások államkötvény-vásárlásai következtében. A rövid lejáratú értékpapírokat továbbra is jelentős, tranzakcióból fakadó állománycsökkenés jellemezte a pénzügyi vállalatok és a háztartások nettó eladásai következtében. Számottevően mérséklődtek még az egyéb kötelezettségek is, ezen belül is elsősorban az adójellegű tartozások és az EU-val szembeni kötelezettségek.

Háztartások: nagy mozgás az állampapíroknál és a betéteknél

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2020 második negyedévében a negyedéves GDP 7,1 százalékát tette ki (770 milliárd forintot). A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2020 második negyedévének végén a GDP 133,1 százalékát, a kötelezettségei a GDP 23,0 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 110,2 százalékát érte el. A háztartások pénzügyi eszközei közül a második negyedévben tranzakcióból eredően

kiemelkedő mértékben a betétek és a hosszú lejáratú állampapírok, jelentős mértékben a készpénz, a részvények és részesedések és a biztosítástechnikai tartalékok emelkedtek, miközben a rövid lejáratú állampapírok jelentősen csökkentek.

A háztartások kötelezettségeit tekintve a hitelintézetektől felvett hitelek esetében tranzakcióból adódóan jelentős mértékben bővült a forint fogyasztási és egyéb hitelek állománya. A forint ingatlanhitelek állománya is növekedett, de kisebb mértékben. A háztartások egyéb kötelezettségei is számottevően nőttek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018