eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Budapest, 2019. február 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Elemző az inflációról: válaszút előtt áll az MNB

Egyelőre a kivárás jellemzi a jegybanki döntéseket – így értékelte a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülését, illetve az MNB elmúlt időszakban tett lépéseit az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Az infláció magasabb a vártnál, a forint gyengébb, egy ilyen nyitott gazdaság esetében ez is fűti az inflációt, ezért válaszút előtt áll az MNB: szigorít, amivel az egyébként sem túl rózsás gazdasági teljesítményt fékezi tovább, vagy nem lép, de akkor a hitelessége forog kockán, mert sok olyan szám van, amely már kilépett a jegybanki toleranciasávból, vagy ott van a határán – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Eddig nem lépett a jegybank, ezért vártak az elemzők, hogy mit kommunikál az MNB. Most az a kérdés, hogy mennyire lesz tartós Magyarországon ez az áremelkedési ütem. Ha lassul, akkor a jegybanknak lesz igaza, és nem kell szigorítás, ha viszont tartós lesz az infláció, akkor a nehezen visszaépített hitelessége forog majd kockán – véli az elemző.

Szerinte folytatódni fog a kivárás, de a részletek majd az inflációs jelentésből tudhatók meg. Az MNB léphet a devizacsere-ügyletek területén, ezzel nagyon gyorsan tudja szabályozni a bankrendszerben lévő forintlikviditást.

"Az alapkamat emelését próbálják majd elkerülni, ez lesz a fő stratégia" – mondta Horváth István, de legutóbb, amikor 360 forint fölé ment az euró árfolyama, akkor tett konkrét lépéseket az MNB.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×