eur:
394.95
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Budapest, 2019. február 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Elemző az inflációról: válaszút előtt áll az MNB

Egyelőre a kivárás jellemzi a jegybanki döntéseket – így értékelte a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülését, illetve az MNB elmúlt időszakban tett lépéseit az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Az infláció magasabb a vártnál, a forint gyengébb, egy ilyen nyitott gazdaság esetében ez is fűti az inflációt, ezért válaszút előtt áll az MNB: szigorít, amivel az egyébként sem túl rózsás gazdasági teljesítményt fékezi tovább, vagy nem lép, de akkor a hitelessége forog kockán, mert sok olyan szám van, amely már kilépett a jegybanki toleranciasávból, vagy ott van a határán – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Eddig nem lépett a jegybank, ezért vártak az elemzők, hogy mit kommunikál az MNB. Most az a kérdés, hogy mennyire lesz tartós Magyarországon ez az áremelkedési ütem. Ha lassul, akkor a jegybanknak lesz igaza, és nem kell szigorítás, ha viszont tartós lesz az infláció, akkor a nehezen visszaépített hitelessége forog majd kockán – véli az elemző.

Szerinte folytatódni fog a kivárás, de a részletek majd az inflációs jelentésből tudhatók meg. Az MNB léphet a devizacsere-ügyletek területén, ezzel nagyon gyorsan tudja szabályozni a bankrendszerben lévő forintlikviditást.

"Az alapkamat emelését próbálják majd elkerülni, ez lesz a fő stratégia" – mondta Horváth István, de legutóbb, amikor 360 forint fölé ment az euró árfolyama, akkor tett konkrét lépéseket az MNB.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×