eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Business and Finance Summit 2019 konferencián a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben 2019. szeptember 12-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

György László: amennyi munkahelyet meg lehetett védeni, annyit meg is védtünk

A gazdaságstratégiáért felelős államtitkár az InfoRádióban kijelentette, a középtávon tervező vállalkozások partnerségét keresi a kormány.

Nem számít a foglalkoztatási statisztikák romlására az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László.

"Jelen pillanatban is több mint 920 ezer munkavállalót támogat a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, a támogatási programjainkkal több mint 508 ezer álláshelyet védünk meg, a munkahelyteremtő programjainkkal több mint 70 ezer munkahely létrehozását tudjuk támogatni. Tehát azt kell mondanom, hogy ami munkahelyet meg lehetett védeni, azt mi meg is védtünk" - vélekedett az InfoRádióban az államtitkár.

A foglalkoztatási adatokat értékelve azt mondta, hogy a 2020 júliusi foglalkoztatási szint a januárit meghaladja, és 60 ezerrel marad el a tavaly júliusihoz képest.

"Ha valaki márciusban vagy áprilisban azt mondta volna, hogy itt fogunk tartani, hogy 13 hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, akkor azt gondolom, ezt mindenki aláírta volna."

Jelen pillanatban

a kormány középtávú programokban gondolkodik,

ezt is tartja az akcióterv legkülönlegesebb mozgatórugójának: azokat a vállalkozókat és vállalkozásokat keresik és ösztönzik, amelyek középtávon ruháznak be új munkahelyek teremtésébe.

A szakszervezetek közben azt várják, hogy rövidesen, szeptember közepére újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelent be a kormány, akár magasabb is lehet a bértámogatás összege.

Az erről szóló konzultáció állását firtató kérdésre György László elmondta, folyamatosan monitorozzák a nemzetközi helyzetet és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nagyszabású háttérelemzése is rendelkezésükre áll.

A 4900 vállalkozás bevonásával készült tanulmányból arra következtetnek, hogy a vállalkozások normális ügymenettel számolnak 80-90 százalékban, hatoduk pedig még munkaerő-felvételt is tervez,

ez alapján fog a kormány döntést hozni.

Ha lesz is bejelentés egy új programmal kapcsolatban, annak az időpontja még nincs meg.

"A miniszterelnök egyik péntek reggeli rádióinterjújában tett arra utalást, hogy szeptember közepére-végére összeállhat egy kétéves csomag, egy gazdaságfejlesztési terv, egy növekedési program, mi is erre készülünk, hogy ehhez a legtöbb tudással hozzájáruljunk."

Szerinte lesz átrendeződés a hazai munkaerőpiacon, de az mindenképpen versenyképesség-növekedéssel jár majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×