eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A kilábalás jelei – a koronavírus-válság hatása a jegybank vállalati felméréseinek tükrében

A koronavírus következtében kialakult válsághelyzetben naprakész információk szükségesek, de a hivatalos statisztikai adatok csak számottevő késéssel érhetőek el, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati szektor aktuális állapotának feltárása céljából vállalati felméréseket végzett, amelyek eredményeiről írt vendégcikket a jegybank két munkatársa, Fekete Ádám és Nyitrai Tamás.

Az első felmérésre március végén került sor a járvány elsődleges hatásainak felmérése céljából. A második, június végi felmérés célja a hosszabb távú hatások, illetve a kilábalás megindulásának vizsgálata volt. Az eredmények alapján a gazdasági helyreállást jelzi többek között, hogy jelentősen csökkent a beszállítókkal kapcsolatban fennakadásokat tapasztaló vállalkozások és a leépítést tervező cégek száma, míg nőtt a létszám növelését tervezők aránya.

Az MNB online felmérésében márciusban közel 4900, júniusban pedig 1100 vállalat vett részt. A kérdőív elérhetőségét a legfontosabb ágazati érdekképviseletek és a kereskedelmi bankok juttatták el a vállalatokhoz. A kérdések 5 fő területet vizsgáltak: a kereslet változásait, a beszállítói láncban tapasztalt fennakadásokat, a foglalkoztatással és beruházással kapcsolatos terveket, a likviditási helyzetet és a Növekedési Hitelprogramban részt vevő vállalkozásokat.

A felmérésekben döntően (98 százalék) a mikro-, kis- és középvállalati szektor vett részt. A kitöltők mintegy 70 százaléka mikrovállalkozás volt. A kis-, közép- és nagyvállalatok 20, 8, illetve 2 százalékos arányban képviseltették magukat. A felmérésekben résztvevők mintegy kétharmada a szolgáltatószektorban működik, az ipar és a mezőgazdaság aránya átlagosan 27, illetve 6 százalék volt. A válaszadók fele a közép-magyarországi régióban működik, a másik két hazai nagy régió vállalkozásai mintegy 25-25 százalékos arányban vettek részt az MNB felméréseiben.

Növekvő árbevétel és kereslet

Március végén a felmérésben részt vevő vállalatok árbevétele a válság előtti szint 63 százalékának felelt meg átlagosan, ami a június végén kapott válaszok szerint átlagosan 77 százalékra nőtt. A válaszadók 66 százalékának árbevétele június végén még nem érte el a válság előtti szintet. A második felmérés válaszadóinak 37 százaléka vélekedett úgy, hogy legalább fél év szükséges ahhoz, hogy árbevételük újra elérje a válság előtti szintet, amely nagyságrendileg megegyezik a negyedévvel korábban tapasztalt 43 százalékos aránnyal. Az árbevétel növelését a júniusi felmérés eredményei szerint leggyakrabban (55 százalék) a kereslet hiánya akadályozza, de jelentős arányban említették a válaszadók a korlátozó intézkedéseket (24 százalék) és a finanszírozási források hiányát is (23 százalék is).

A válaszadók árbevételi szintjének megoszlása a kitöltés időpontjában (válság előtti szint=100)

Külső ív: 2. felmérés (N=1114), belső ív: 1. felmérés (N=3859)

Forrás: az MNB felméréseiben kapott válaszok alapján

Csökkenő fennakadások a beszállítói láncokban

Március végén a válaszadók 63 százaléka tapasztalt fennakadásokat a beszállítókkal kapcsolatban, ami a járványügyi helyzet fokozatos javulásával és a korlátozó intézkedések részleges feloldásával párhuzamosan június végére 19 százalékra csökkent. A koronavírus okozta beszállítói problémák miatt a két hétnél hosszabb leállások aránya számottevően, 58-ról 42 százalékra csökkent a márciusi felméréshez képest.

Fennakadások aránya a termelési/szolgáltatási folyamatban beszállítói problémák miatt a kitöltők körében

külső ív: 2. felmérés (N=1114), belső ív: 1. felmérés (N=4647)

Forrás: az MNB felméréseiben kapott válaszok alapján

Emelkedik a létszám növelését tervezők aránya

A márciusi 2 százalékról júniusra 21 százalékra emelkedett a létszám növelését tervezők aránya, míg a leépítést tervezőké a márciusi 30 százalékról 5 százalékra csökkent. A kitöltők 70 százaléka nem változtatott a foglalkoztatottak számán az elmúlt 3 hónapban, és ugyanilyen arányban vannak azok, akik ezt nem is tervezik a következő negyedévben. Utóbbi 15 százalékponttal magasabb a negyedévvel korábbi felmérés eredményéhez képest.

Létszámváltoztatásra vonatkozó tervek a következő negyedévben a kitöltők körében

Forrás: az MNB felméréseiben kapott válaszok alapján

A márciusi felmérésben kapott válaszok szerint a vállalatok jelentős arányban (46 százalék) vezettek be távmunkát, valamint részmunkaidős foglalkoztatást (44 százalék), továbbá szabadságok kiadásával (43 százalék) is törekedtek a létszám megtartására. A helyzetet nehezítette, hogy a márciusi válaszadók 47 százaléka esetén a távmunka egyáltalán nem volt megoldható elsősorban (73 százalék) a tevékenység jellege miatt.

Az NHP gyorsítja a tervezett beruházások megvalósulását

A járvány a válaszadók mintegy 40 százalékánál okozott likviditási problémát. A júniusi válaszadók közül legtöbben (25 százalék) a közterhek fizetése kapcsán tapasztaltak nehézséget. 41 százalék volt azok aránya, akik 1 hónapnál tovább is fenn tudnák tartani fizetőképességüket abban az esetben, ha a járvány egy esetleges második hulláma miatt újra kiesnének bevételeik, amely nagyságrendileg megfelel a negyedévvel korábbi felmérésben kapott 38 százalékos aránynak.

A júniusi válaszadók a hitelből tervezett beruházások 14 százalékát tervezik elhalasztani a járvány miatt, amely 19 százalékponttal alacsonyabb a március végén tapasztalt aránynál. A második felmérés adatai szerint legnagyobb arányban a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágazatban (65 százalék) és az építőiparban (58 százalék) terveznek beruházásokat ebben az évben. Ez az arány a humán-egészségügyi, szociális ellátás (17 százalék) és az oktatás (26 százalék) területén működő válaszadók körében volt a legalacsonyabb. A beruházási hitellel rendelkező vállalkozások legnagyobb arányban (39 százalék) növekedési hitellel is rendelkeznek.

A hitelből tervezett beruházások összegének változása a járvány előtti szinthez viszonyítva a kitöltők körében

Forrás: az MNB felméréseiben kapott válaszok alapján

*A válaszlehetőség nem szerepelt a márciusi felmérésben

Az NHP-s hitellel rendelkező vállalatok sikeresebben vészelték át a válságot

A Növekedési Hitelprogram eddigi szakaszaiban forráshoz jutó vállalatok válaszai alacsonyabb sérülékenységet tükröznek az NHP-s hitellel nem rendelkezőknél. A járvány az NHP-körbe tartozó válaszadók 55 százalékánál okozott visszaesést az árbevételben a kitöltők egészére jellemző 66 százalékkal szemben a júniusi felmérés eredményei alapján. Az idén beruházást tervezők aránya az NHP-körben 66 százalék, amely 20 százalékponttal haladja meg a júniusi felmérésben résztvevők átlagát.

A növekedési hitellel (is) rendelkező válaszadók 52 százaléka 1 hónapnál tovább is fenn tudná tartani fizetőképességét, ha a járvány egy esetleges újabb hulláma esetén nem lenne a vállalatnak árbevétele, ami 11 százalékponttal haladja meg a második felmérésben résztvevők teljes körében tapasztalt arányt. A foglalkoztatottak számát az NHP-körbe tartozó válaszadók 26 százaléka tervezi növelni negyedéven belül, ami 5 százalékponttal meghaladja a júniusi felmérésben résztvevők egészére kapott értéket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×