A korábbi évekhez képest tavaly közel egymillió literrel kevesebb pálinkát főztek – a gazdák, a megrendelők cefréjéből – az ország bérfőzdéi, de az előállított mennyiség – ötvenfokos párlattal számolva – így is megközelítette a 8,5 millió litert - írta a NAV adatai alapján a Magyar Nemzet. Azt még nem tudni, hogy az idei vírusjárvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet. A lap által megkérdezett főzdés szerint mindenesetre a cefrét nem lehet sokáig tárolni, a pálinka pedig mindenkinek kell. Tavasszal azért jellemzően már kisebb a forgalom, de a beregi főzde töretlenül üzemel, és igen jól jött nekik a koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv keretében adott 4 hónapra szóló szociális hozzájárulási adókedvezmény.
A lap szerint jó ideje változatlan a bérfőzéssel foglalkozó vállalkozások száma, 2020 elején 553 ilyet tartottak számon. Az adóhivatal tavaly közel háromezer tervezett és meglepetésszerű ellenőrzést végzett a bérfőzdéknél és összesen 350 esetben tártak fel jogsértést. Legtöbbször a nyilvántartások hiányosságai szúrtak szemet. Előfordult azonban az is, hogy olyan alkoholterméket találtak a főzdében, amely nem szerepelt a nyilvántartásban. Néhány alkalommal pedig azt állapították meg az ellenőrök, hogy az üzemben a szeszmérő gép megkerülésével vették ki a párlatot a rendszerből.