eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pálinkát töltenek pohárba az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tavaly visszaesett a pálinkafőzési kedv

Jelentősen csökkent a bérfőzdékben előállított párlat mennyisége.

A korábbi évekhez képest tavaly közel egymillió literrel kevesebb pálinkát főztek – a gazdák, a megrendelők cefréjéből – az ország bérfőzdéi, de az előállított mennyiség – ötvenfokos párlattal számolva – így is megközelítette a 8,5 millió litert - írta a NAV adatai alapján a Magyar Nemzet. Azt még nem tudni, hogy az idei vírusjárvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet. A lap által megkérdezett főzdés szerint mindenesetre a cefrét nem lehet sokáig tárolni, a pálinka pedig mindenkinek kell. Tavasszal azért jellemzően már kisebb a forgalom, de a beregi főzde töretlenül üzemel, és igen jól jött nekik a koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv keretében adott 4 hónapra szóló szociális hozzájárulási adókedvezmény.

A lap szerint jó ideje változatlan a bérfőzéssel foglalkozó vállalkozások száma, 2020 elején 553 ilyet tartottak számon. Az adóhivatal tavaly közel háromezer tervezett és meglepetésszerű ellenőrzést végzett a bérfőzdéknél és összesen 350 esetben tártak fel jogsértést. Legtöbbször a nyilvántartások hiányosságai szúrtak szemet. Előfordult azonban az is, hogy olyan alkoholterméket találtak a főzdében, amely nem szerepelt a nyilvántartásban. Néhány alkalommal pedig azt állapították meg az ellenőrök, hogy az üzemben a szeszmérő gép megkerülésével vették ki a párlatot a rendszerből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×