eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt karanténba helyezi és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Törvény készül a különleges gazdasági övezetekről

A veszélyhelyzetben hozott rendelettel kitalált övezetek sorsát törvényben is rendezve később is megtartaná ezeket a kormány.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a különleges gazdasági övezetekről szóló törvényjavaslatot - írta az atv.hu. Az elsőként Gödnél életbe lépett szabályokat - amelyeket a város polgármestere az Alkotmánybíróságnál próbál megtámadni - e szerint a jövőben máshol és hosszabb távon is alkalmazni kívánja a kormány.

A tervezet indoklása szerint a szabályozással a cél "Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására." Hozzátéve, hogy

az így keletkező bevételek az eddigiekhez képest nagyobb körben teszik majd lehetővé a térségben élő lakosság életminőségének javítását.

A javaslat szerint a már egyébként is számos kedvezményt jelentő nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített, a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítják különleges gazdasági övezetté. Az ilyen térségekben a nemzetgazdaság stabilitása szempontjából jelentős beruházásokat a korábbinál gyorsabban meg lehetne valósítani, mivel speciális szabályok biztosítanák a környék fejlesztését, az infrastrukturális feltételek megteremtését. Az övezetben pedig a beruházás helyszínéül választott település önkormányzatának egyes feladat- és hatásköreit a megyei önkormányzat veszi át.

A törvényjavaslat indoklása szerint mivel az övezetekben létrejövő fejlesztések akár a megye egész területére is hatással lehetnek, ezért az eddig a települést illető adóbevételek egy részét a megyei önkormányzatokhoz irányítja át az új szabályozás. Annak érdekében, hogy a megyei önkormányzat azt - a saját működési költségei mellett - "célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×