INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

aszály

mezőgazdaság

búza

kukorica

napraforgó

repce

szója

terméshozam

agrárminisztérium

Az aszály miatt kiszáradt búzaföld Orosháza határában, ahol a 2011-ben lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag alatt maradt. A vetést és az őszi növénykultúrák kelését is egyaránt nehezíti a szárazság.

Van, ahol üres kalászt nevel a búza

Infostart

A tavaszi vetések csaknem befejeződtek az agrártárca összesítése szerint. Az őszi vetésű növények azonban egyre jobban megsínylik a hetek óta tartó szárazságot, a gyengébb adottságú talajokon gyakorlatilag megállt a növények fejlődése.

Az Agrárminisztérium múlt heti határszemle adatai szerint lényegében befejeződött a tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése, a napraforgóé pedig a tervezett terület 97 százalékánál tart - írta a Napi.hu. Eddig 912 ezer hektáron került kukorica a földbe, ami a tervezett terület 92 százaléka, és egyre jobban haladnak a szójával is a gazdák, csaknem a tervezett vetés 71 százalékával végeztek már.

Az elmúlt időszak szórványos esőzései hatására - ami csak kis területen érte el a kívánatos szintet, és jobbára 5-10 milliméter között szóródott - a napraforgó és a kukoricavetések sok helyen kikeltek. A napraforgótáblák a gyomirtása azonban kihívást jelent, mivel számos szer csapadékkal a talajba mosódva hat, az meg nem esett a kívánt mennyiségben, ezért a kezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak.

A szaktárca szerint

az őszi búzavetések fejlődése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt a növények fejlődése, ami egyre komolyabb terméskiesést vetít előre,

és várhatóan szalmából is kevesebb lesz az alacsonyabb szármagasság miatt. A jobb tápanyag- és vízgazdálkodású talajokon még van esély az állományok megújulására, de a hozamcsökkentést itt sem akadályozza meg, ha még esetleg esik is az eső. A kalászok egy része üres, valószínűleg kevesebb termés várható. Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, itt közepes termés várható.

A minisztérium szerint a legnagyobb problémát az ország északi területein okozza a továbbra sem enyhülő aszály, itt ugyanis a csapadékhiányt a földeket szárító viharos szél tetézi. Ezért a növények kelése vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018