eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Az aszály miatt kiszáradt búzaföld Orosháza határában, ahol a 2011-ben lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag alatt maradt. A vetést és az őszi növénykultúrák kelését is egyaránt nehezíti a szárazság.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Van, ahol üres kalászt nevel a búza

A tavaszi vetések csaknem befejeződtek az agrártárca összesítése szerint. Az őszi vetésű növények azonban egyre jobban megsínylik a hetek óta tartó szárazságot, a gyengébb adottságú talajokon gyakorlatilag megállt a növények fejlődése.

Az Agrárminisztérium múlt heti határszemle adatai szerint lényegében befejeződött a tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése, a napraforgóé pedig a tervezett terület 97 százalékánál tart - írta a Napi.hu. Eddig 912 ezer hektáron került kukorica a földbe, ami a tervezett terület 92 százaléka, és egyre jobban haladnak a szójával is a gazdák, csaknem a tervezett vetés 71 százalékával végeztek már.

Az elmúlt időszak szórványos esőzései hatására - ami csak kis területen érte el a kívánatos szintet, és jobbára 5-10 milliméter között szóródott - a napraforgó és a kukoricavetések sok helyen kikeltek. A napraforgótáblák a gyomirtása azonban kihívást jelent, mivel számos szer csapadékkal a talajba mosódva hat, az meg nem esett a kívánt mennyiségben, ezért a kezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak.

A szaktárca szerint

az őszi búzavetések fejlődése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt a növények fejlődése, ami egyre komolyabb terméskiesést vetít előre,

és várhatóan szalmából is kevesebb lesz az alacsonyabb szármagasság miatt. A jobb tápanyag- és vízgazdálkodású talajokon még van esély az állományok megújulására, de a hozamcsökkentést itt sem akadályozza meg, ha még esetleg esik is az eső. A kalászok egy része üres, valószínűleg kevesebb termés várható. Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, itt közepes termés várható.

A minisztérium szerint a legnagyobb problémát az ország északi területein okozza a továbbra sem enyhülő aszály, itt ugyanis a csapadékhiányt a földeket szárító viharos szél tetézi. Ezért a növények kelése vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×