INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

aszály

mezőgazdaság

termés

csapadék

Az aszály miatt kiszáradt búzaföld Orosháza határában, ahol a 2011-ben lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag alatt maradt. A vetést és az őszi növénykultúrák kelését is egyaránt nehezíti a szárazság.

Senyvednek a vetések a száraz szélben

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Most pár milliméternyi csapadék is életmentő lenne a vetéseknek, de a jó terméshez esős május kellene.

A jobb állapotú őszi vetések is már csak bő egy hétig bírnák csapadék nélkül. Az e hétre ígért néhány milliméter eső mentőöv lehet, de a jó terméshez a tavalyihoz hasonló, csapadékos május kell - írta a Világgazdaság Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke megkérdezése után.

Vancsura tapasztalatai szerint látványosan eltérően fejlődnek a víztakarékos argotechnológiával, alapos tápanyag utánpótlással művelt táblákon fejlődő állományok a spórolósabb gazdák vetéseitől. Ugyanakkor mostanra már akkora csapadékhiány - a GOSZ adatai szerint országszerte átlagosan 80 milliméternyi hiányzik a talajból -, hogy

a gazdák már a harmatnak is örülnek, és még a víztakarékosan művelt kultúrák is legfeljebb hét–tíz napot bírnának ki eső nélkül.

Csupán Baranya megyében és a környékén jobb a helyzet, ahol mintegy 30 milliméter körüli a vízdeficit. Az őszi kalászosoknál azért égető a csapadékhiány, mert gyökerük a talaj felső 30 milliméteres - és mostanra jobbára kiszáradt - rétegében van. De az ennél mélyebbre nyúló gyökérrendszerű repcét is megviseli a szárazság, mivel kevésbé ágazik el a növény, kevesebb virágot nevel, előrébb és rövidebb ideig tart a virágzása a szokottnál, ami csökkenti a várható terméshozamot.

A szakember a szárazságot a magyarországi növénytermesztők állandó problémájának nevezte. Tavaly ugyanebben az időszakban a mostaninál nagyobb vízhiányról számoltak be a növénytermesztők, de akkor a május bőséges esőt hozott. Egy ilyen május az idén is segítene - tette hozzá Vancsura József.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018