eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Van ahol már több a lemondás, mint a szobafoglalás Magyarországon

Egyelőre főleg a fővárosban érzékelhető a koronavírus-járvány miatti szállás visszamondás, és ott is elsősorban a magánszálláshelyeket érinti. Igaz, a nagyobb szállodaláncok többsége még nem reagált az ezzel kapcsolatos újságírói körkérdésre. Az eleve főleg a belföldi vendégekre építő vidéki szállásadókat egyelőre kevésbé érinti a probléma.

Tömegesen mondják le a budapesti szállásfoglalásokat a koronavírus miatt, igaz, elsődlegesen a fertőzött ázsiai országokból érkező megkereséseket, de bő egy hete az olasz járványgóc miatt már Nyugat-Európából is folyamatosak a lemondások - írta a megkérdezett szállásadók tapasztalatai alapján a G7.hu. A szálláskezeléssel - vagyis magánlakások professzionális bérbeadásával - foglalkozó Diamond Residence munkatársa szerint a foglalások visszamondása alapján fele annyi vendégük érkezhet márciusban, mint tavaly ilyenkor.

"Az olasz vendégek nagyjából hatvan százaléka mondta vissza a foglalást, de sok visszamondás jön Angliából és Spanyolországból is”

– tette hozzá. A cég üzleti modellje szerint nagyjából 25 százalékos jutalékért cserébe adják ki főbérlők lakásait. “Ez az üzlet a bérlőkre épül, és ők is tisztában vannak azzal, hogy ha nincs turista, nincs bevétel” – mondta.

A Budapesten három négycsillagos szállodát működtető Zeina Hotelsnél is folyamatosak a lemondások a járvány miatt. Elsősorban a Távol-Keletről és Olaszországból, de egyre több amerikai és európai vendég is visszalép. A cégnél bíznak benne, hogy a visszaesés csak a márciust és az áprilist érinti. A magasabb minőségű szállásokat különösen érzékenyen érinti a vírus terjedése, mivel az üzleti utazás a legérzékenyebb terület.

Az újság által megkeresett kisebb apartmanos cégeket, hosteleket vagy vidéki szálláshelyeket eddig a jelek szerint még kevésbé érintette a visszaesés. “Február utolsó heteire is voltak visszamondások, de annyira nem volt durva” – fogalmazott a portálnak Novák Viktor, a szálláshelyek árazásának optimalizálásával foglalkozó Rate Republic alapítója, aki több hostel bevételét is kezeli. Szerinte

márciusban már jelentős, 20-25 százalékos forgalomcsökkenés várható az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, az április foglalásokon azonban egyelőre nem látszik csökkenés.

A legkevésbé érintettek a vidéki szálláshelyek, amelyek vendégei jellemzően belföldről vagy a régiós országoktól érkeznek. A tiszafüredi Tisza Balneum Hotel azt írta, hogy fő vendégkörük magyar, így nem tapasztalnak a megszokottnál több lemondást. A siófoki Hotel Yacht ugyan kapott lemondásokat márciusra, de még nem egyértelmű, hogyan alakul a kihasználtságuk az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A Magyarországon 18 szállodát üzemeltető Hotel & More tulajdonosa, Klemm Balázs tapasztalatai szerint a belföldi turizmusban nincs csökkenés, a vidéki szállodáiknál egyáltalán nem érezhető a koronavírus hatása. Egyetlen budapesti szállodájuknál azonban más fővárosi hotelekhez hasonlóan jelentős a visszaesés, márciusra ötven százalékkal kevesebb forgalommal számolnak. “Sok előfoglalást mondtak le, főleg kínai és koreai csoportok. Emiatt már az áprilisi csoportok is elkezdtek visszaesni” – mondta Klemm.

A lap számos jelentős szállodaláncot és a Szállodaszövetséget (MSZÉSZ) is megkereste, de egyedül a Hunguest Hotels válaszolt. Náluk előfordulnak ugyan lemondások, de a foglalási hajlandóságban jelentős visszaesést nem tapasztaltak. “Február utolsó hetének szobafoglaltsága a tavalyi év felett zárt. A márciusi hónap foglalásai minimálisan a tavalyi év hasonló időszaka alatt vannak, viszont április hónap közel 3 százalékkal fölötte” – közölte a szállodalánc.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×