eur:
393.72
usd:
369.42
bux:
65764.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Bécs, 2016. január 26.Egy kínai turistacsoport tagjai szappanbuborékot néznek a bécsi Hofburg-palota előtti Heldenplatzon 2016. január 26-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Rövid távon nem veti vissza a magyar gazdaságot a világjárvány

Magyarországot közvetlenül kevésbé érintik a koronavírus-járvány gazdasági hatásai - legalábbis rövid távon. Az általános kockázatkerülés miatt akár még erősödhet is a forint. A világgazdaság lassulását azonban már jobban megéreznénk.

Egyelőre minden gazdasági elemző csak találgatja, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus-járványnak, mivel minden azon múlik, hogy milyen gyorsan sikerül megfékezni. A Portfolio az Erste Bank szakértőire hivatkozva azt írja, hogy ha néhány hét alatt túl leszünk rajta, akkor az a kínai gazdaság növekedését néhány tized százalékponttal vetheti vissza, ha viszont tartós, hónapokig elhúzódó válsághelyzetre kell felkészülni, az akár egy százalékpontot is jelenthet.

Az elemzők szerint a SARS-vírus okozta 40 milliárd dolláros kárnál vélhetően magasabb lehet a világgazdasági hatás, mivel annak idején Kína alig 8,7 százalékát adta a világ termelésének, mára azonban 20 százalék fölé nőtt a részesedése.

Vagyis ha csak a kínai termelés fékeződik le, akkor is megérzi a globális gazdaság az ott előállított alapanyagok, illetve az oda szállítandó alapanyagok, késztermékek mennyiségének változása miatt. De nemcsak a kínai áruk, hanem a turisták elmaradása – hosszú járvány esetén a kínai turizmus 20-30 százalékkal eshet vissza – vagy a légi forgalom leállítása is komoly gazdasági hatással járhat.

Az Erste elemzői friss prognózisukban arról írtak, hogy

ha rövid időn belül sikerül megfékezni a vírust, akkor annak elhanyagolható hatásai lehetnek a közép-kelet-európai régió gazdaságára.

Elsősorban a világgazdasági lassulás közvetett hatásai jelentkeznének, a szektorok közül elsősorban a nyersanyagtermelő cégek függnek a kínai kereslettől, az acél és a réz iránti kereslet visszaeshet az ázsiai gazdaság lassulása esetén.

Magyarországon a kínaiak évi 400-500 ezer vendégéjszakát töltenek el, ha elhúzódik a járvány, akkor akár 100 ezer vendégéjszaka is kieshet.

De a kínaiak mindössze 1,7 százalékát teszik ki az összes Magyarországra látogató turistának, amit akár kompenzálhat is a máshonnan érkezők számának gyarapodása. Feltéve persze, hogy nem okoz globális pánikot a járvány.

Most kapóra jön, hogy alig aszimmetrikus a magyar-kínai külkereskedelem: a teljes kivitelnek csak nagyjából egy százaléka irányul az ázsiai országba. Az importnál pedig – bár nagyobb Kína súlya –, elsősorban a félkész termékek vagy alkatrészek importja lehet érdekes. Az autóiparban a behozott alkatrészeknél 2,5-3 százalék a kínai import aránya, ez nagyrészt gumit, textilt, vegyi anyagokat és elektronikai alkatrészeket jelent.

Mivel a kelet-közép-európai országok nyersanyag-behozatalra kényszerülnek, így

akár nyertesei is lehetnek a jelenlegi helyzetnek, hiszen érezhetően visszaesett a legtöbb nyersanyag világpiaci ára a kínai gyárak leállása miatt

- emelik ki az Erste Bank szakemberei.

Ez jelentős keresletkiesést okozhat elsősorban az olaj, a réz és az acél piacán, így ezek világpiaci ára visszaeshet. Az olaj világpiaci ára az év eleje óta már majdnem tíz százalékkal esett vissza részben emiatt.

A koronavírus okozta járvány miatt a pénz és tőkepiacokon erősödhet a kockázatkerülés. Ekkor a forintgyengülésre játszó befektetők lezárják a pozícióikat, ez pedig erőt ad a forintnak – legalábbis a K&H Alapkezelő értékelése szerint, amit a Napi.hu idézett. Vagyis rövid távon, a következő napokban, hetekben irányváltás jöhet a forint piacán, azaz az euró árfolyama elindulhat a 330 forintos szint irányába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×