eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Járványhatás lassítja a magyar ipart

Már magyar cégek is termeléscsökkenésre kényszerültek a koronavírus-járvány miatt, a turizmus megtorpanása is komoly kiesést okozhat. Az idei GDP növekedést már biztosan visszafogja, hosszabb távon pedig az ellátási láncok megszakadása, vagy átalakulása lesz érdemi hatással az iparra.

Egyes hazai vállalatok már termeléscsökkenésre kényszerültek a koronavírus-járvány terjedése miatt – derült ki a Portfolio körképéből. Ezt a frissen megjelent februári Beszerzési Menedzser Index értékei is alátámasztják: az index 50,1 pontra süllyedt, amire 2013 óta nem volt példa. Az alindexek - a foglalkoztatottságtól a termelésen át az új rendelésekig bezárólag - mindegyike csökkent - csak a beszerzési árak indexe emelkedett, ami további drágulást vetít előre. A kínai leállások miatt ráadásul számos az ipar működéséhez fontos alapanyagból, alkatrészből már hiányt jeleztek a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetői.

A koronavírus-járvány terjedésének közvetlen gazdasági hatásai között említette Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a turizmus visszaesését, amely viszonylag gyorsan érintheti Magyarországot is. Ennél lényegesen nagyobb problémának látja a globális beszállítói láncok átalakulását. Különösen azt, hogy számos ország most nem szívesen üzletel a termelését lassan helyreállító Kínával attól tartva, hogy az áruforgalommal behurcolhatják a vírust.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint

nagyjából még egy jó hónapot ki tud húzni a legtöbb cég a kínai problémák, szállítási gondok miatt, de talán megússzuk a beszállítói láncok széttörését.

Utóbbival kapcsolatban már állami szinten is aggodalmak mutatkoznak: legutóbb a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire szólította fel a francia cégeket a globális ellátási láncaik felülvizsgálatára, mivel a járvány stratégiai problémákat okoz számukra. Parragh szerint a koronavírus-járvány felgyorsíthatja azt a folyamatot, hogy a termelő cégek jöjjenek vissza Európába.

Virovácz Péter szerint az olasz karanténoknak az ellátási láncok megszakadása miatt már most komoly hatásuk van a magyar gazdaságra, főleg mivel számos gépi eszköz, autóalkatrész, fémalapanyag és félkész termék az olaszoktól jön hozzánk, különösen azért gond ez, mert a földrajzi közelség miatt ezekből nincs érdemi készletezés.

A magyar gazdasági növekedési előrejelzések máris „lefelé mutató kockázatokkal” vannak tele, vagyis a vártnál gyengébb lehet a GDP-növekedés. A kormány már a kínai járványkitörés után 4-ről 3,5 százalékra csökkentette az idei prognózisát. A kabinetnél kevésbé derűlátó piaci elemzők pedig már a járványkitörés előtt is csak legfeljebb 3,5 százalékos növekedést vártak, amit tovább ronthat a járvány terjedése, és az ezzel kapcsolatos aggodalmak.

„Ami igazán lehűti a gazdaságot, az nem más, mint a félelemfaktor. Amikor felüti a fejét a vírus, akkor sok vállalat otthoni munkavégzést rendel el és bezárnak az iskolák, szenved a szolgáltató szektor, mert nincs mozi, étterem, sportesemény, koncert, kiállítás, ez pedig gyorsan lehűti a gazdaságot” – mondta a lapnak Virovácz, aki szerint az építőipar sem lesz kivétel, ott is megállhat az élet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×