eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Új autók és rossz sofőrök hajtják fel a kgfb-díjakat

Egyre jobban hízik az A0-s besorolású kgfb-szerződések száma az új autóvásárlások és a balesetes sofőrök körének gyarapodása miatt. Ez pedig egy év alatt közel negyedével, 60 ezer forint fölé emelte az átlagos biztosítási díjat.

Hatvanezer forint fölé emelkedett az idén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja a Netrisk kgfb-indexe szerint - írta a Napi.hu. Ez 23,4 százalékos áremelkedést jelent egy év alatt. Tavaly ilyenkor még 50 ezer forint alatt volt az átlagos éves tarifa.

A B10-es bónuszosztályba tartozó autósok díja viszonylag szerény mértékben emelkedett. A legmagasabb besorolású bónuszosztályban egy kisautóra (75 kilowatt alatti teljesítményű) 23 444 forintos átlagdíjjal lehetett szerződni, 75-150 kilowatt között 28 007 forint, annál nagyobb autónál 34 872 forint az átlagdíj.

A kezdő bonus-malus osztályokban azonban jelentősebb volt a drágulás, mivel egyre több autó kerül be akár új autó vásárlás, akár baleset okozása miatt az A0-s kategóriába.

Egy kisautó átlagos kötelezője most már 68222 forint, a közepesé 82270, egy nagyé pedig 115394 forint.

A családi autóvásárlási kedvezmény miatt is megugrott a nagyobb teljesítménykategóriába sorolt járművek iránti kereslet, amire csak magasabb díjakkal lehet szerződni. Emellett egyre több nagy teljesítményű prémium kategóriás autót importál az ország, ezek kötelezője is drágább. Növeli az átlagdíjat, hogy egyre több család tart egynél több autót, a fiatalok kgfb-je pedig hagyományosan drágább.

A változó gépjárműpark mellett a szervizek javítási díjai is megemelik az átlagdíjat, mivel ezt beépítik a biztosítók a díjakba. Sokan viszont az évközi biztosítási évforduló elmulasztása miatt figyelmetlenségből ragadnak drágább konstrukciókban.

Az elmúlt években átlagosan 15-20 százalékkal emelkedtek minden évben a kgfb-díjak - mondta Németh Péter, aCLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Szerinte

a mostani 60 ezer forintos átlagdíj három éven belül megközelítheti a 80-100 ezer forintot.

Egyébként 80 ezer forintos átlagdíjjal is csupán az európai átlaghoz zárkózna fel Magyarország.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×