eur:
394.95
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Unsplash/John Schnobrich

Kifulladóban a cégalapítási hullám, egyre több társaság szűnik meg

Novemberben 44 százalékkal több cég szűnt meg, mint amennyi létrejött.

Novemberben 2112 cégalapítás mellett 3033 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, 44 százalékkal több cég szűnt meg, mint amennyi létrejött - derül ki az Opten elemzéséből.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője az MTI-hez eljuttatott elemzésben kifejtette: a cégalapítások száma hónapról hónapra hektikusan változik, kifulladóban van a lassan egy éve tartó cégalapítási hullám.

A cégek számának csökkenése önmagában nem probléma - jelezte a szakértő. A cégszerkezet évek óta tisztul, a megmaradó cégek egyre aktívabbak, és összesített teljesítményük növekszik. A cégalapítási kedv visszaesése azonban a szakértő szerint

a piaci optimizmus visszaesésére utalhat.

Hozzátette, a cégalapítások száma abszolút értékben még mindig magas, a cégek jelentős része azonban lemorzsolódik az első években. Ideális esetben egy egészséges cégszerkezetben az alacsony cégtörlési számot némileg meghaladó cégalapítási értéket produkálna a gazdaság - ismertette.

A cégek számának csökkenése általános, az építőipar és az energetika kivételével mindenhol jellemző. Arányaiban magas a lemorzsolódás a szennyvíz és hulladékgazdálkodásban (0,80 százalék a cégtörlési arány, az adminisztrációs ágazatokban (0,73 százalék), valamint a vendéglátásban (0,63 százalék).

A cégalapítás az építőiparban (0,76 százalék), az energetikában (0,74 százalék) és a pénzügyi szektorban (0,54 százalék) a cégek számához viszonyítva magas.

A novemberi céginformációs mutatók a cégszám csökkenése ellenére alapvetően pozitívak - emelte ki az Opten szakértője. Hozzátette: ugyanakkor az országos cégtörlési érték július óta folyamatosan nő, és bár mértéke még nem kritikus, megtöri a korábbi évek trendjét.

A cégalapítások száma azonban 1-2 éven belül újra a cégtörlések száma fölé kerülhet - vélte a szakértő, szerinte ezt erősíti meg az is, hogy novemberben 402 újonnan induló felszámolást tettek közzé, ami az egész év egyik legalacsonyabb értéke.

Az Opten-Cégfluktuációs Index (CFI, az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) novemberi értéke 11,29 százalék volt. A megyék közül Vas (7,72 százalék), Zala (7,80 százalék) és Győr-Moson-Sopron megyében (7,98 százalék) érte el a legjobb értékeket, a legrosszabbat pedig Jász-Nagykun-Szolnok (13,19 százalék), Baranya (13,35 százalék) és Somogy (14,19 százalék) megyében.

A fővárosban novemberben 1072 céget alapítottak, 1465 szüntettek meg, a felszámolások száma 153 volt, az Opten-CFI értéke 16,45 százalék volt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×