INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

agglomeráció

ingatlanpiac

gazdaság

Felfutóban az ingatlanpiac az agglomerációban

Felfutóban az ingatlanpiac az agglomerációban

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Jelentős keresletnövekedés és emiatt nagy áremelkedés jellemzi az agglomeráció ingatlanpiacát, amelyben Mester Nándor, a Portfolio vezető ingatlanpiaci elemzője szerint még bőben van potenciál.

Tavaly Pest megye lakosságának száma 15 ezer fővel nőtt, míg Budapesté 6 ezerrel csökkent. A növekedés mértéke összefügg azzal, hogy milyen adottságú egy agglomerációs település - mondta az Otthon Centrum adatait elemezve Mester Nándor. A szakember példaként Budapest északnyugati és délnyugati agglomerációját említi, amely mindig fejlettebb volt, az infrastruktúra kiépültebb, a szolgáltatások pedig széles körűek.

Az utóbbi 2-3 évben azonban az észak-pesti és a délkelet-pesti agglomeráció is nagyon gyorsan növekedett. Vecsés és Gyál környékén például 35-40 százalékos emelkedés tapasztalható az ingatlanárakban, és Mester Nándor elképzelhetőnek tartja, hogy itt a családi házak árai pár éven belül megközelítik majd a külső budapesti kerületek ingatlanárait.

"Ezeken a településeken 30 millió forint alatt már most sem lehet 80-100 négyzetméteres családi házhoz hozzájutni, ezek is nagyon pici kerttel vannak"

- mondja a szakember. Ez a beruházásokat is ösztönzi, Vecsésen már a harmadik lakóparkot építik, Mogyoródon pedig nemrég egy villaparkot, most pedig egy 60 családi házból álló lakóparkot kezdtek el építeni.

A szakember szerint a drágulásnak még nincs vége, a Portfolio vezető ingatlanpiaci elemzője szerint

még 20-25 százalékos áremelkedés van az agglomeráció ingatlanpiacában.

Sok függ attól, milyen gyors lesz a kiáramlás Budapestről kifelé és a külső kerületekből még kijjebb, mert az felhajtja a keresletet.

Ez nemcsak Budapest agglomerációjára érvényes, tette hozzá Mester Nándor, nem szabad ugyanis elfelejteni azokat a nagyvárosokat, ahová komoly ipar települ. Iyen például Debrecen és Győr környéke, ahol a nagy iparvállalatok felsővezetői valószínűleg nem feltétlenül a városközpontban akarnak lakni, hanem inkább az agglomerációs övezetekben, ahonnan kocsival gyorsan bejuthatnak a munkahelyükre.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Felfutóban az ingatlanpiac az agglomerációban - Mester Nándor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018