eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Piaxabay

Erős október várható az ingatlanpiacon

Idén eddig elmaradtak az újabb rekordszámok az ingatlanforgalomban, az OTP Ingatlanpont azonban arra számít, hogy az ősz, ezen belül is az október kiemelkedő lesz az adás-vételek tekintetében.

Ingatlanpiaci szempontból minden évben a tavasz és az ősz számít a legaktívabb évszaknak. A tél holtszezon a lakáspiacon. Ilyenkor nemcsak az ünnepek vonják el az energiákat, de a potenciális vásárlóknak sincs kedvük házról házra járni a hideg, kellemetlen időben. Nyáron a legtöbben a pihenéssel, kikapcsolódással, augusztus végén pedig az iskolakezdéssel vannak elfoglalva, így kevesebb energiájuk marad az ingatlanok adásvételével járó teendőkre. A falusi CSOK júliusi bevezetésével a szokásostól eltérően, a kistelepüléseken élénkült a piac, de ez eddig összességében még nem ellensúlyozta országos szinten a nyáron tapasztalt visszaesést.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint azonban

ősszel jöhet a fordulat azok számára, akik kistelepülésen adnák el családi házukat, esetleg nagyvárosban lakásukat, az október lehet a legalkalmasabb hónap az értékesítésre.

Valkó Dávid elmondta, idén, néhány ezres növekedéssel, a 170 ezer körüli ingatlan-tranzakciószám is elérhető. Ehhez viszont igencsak bele kell húznia a piacnak; a korábbi évek tapasztalatai szerint, illetve a közelmúltban bevezetett lakásvásárlást támogató kormányzati lépések miatt mindenesetre ősszel kiugró számokat várunk.

Az élénkülő keresletre időzített eladással a lakástulajdonosok is jól járhatnak”

– tette hozzá a szakember.

Az ősz több szempontból is bizakodásra ad okot. Az ingatlanvásárlók általában – ha eddig kivártak vagy nem találtak megfelelő lakást – az év végi ünnepeket már új otthonukban szeretnék tölteni, elkerülnék a téli költözéssel járó kellemetlenségeket is.

Emellett teljesen prózai okok szokták ezekben a hónapokban felpörgetni a piacot:

  • ilyenkor még munka után is ellenőrizhetők a fényviszonyok egy kiszemelt lakásban,
  • látszik még a fák lombkoronája – ami gyakran fontos döntési szempont, ha egy erkélyt, vagy teraszt szeretnénk berendezni, esetleg felmérnénk, hogy nyáron mennyi árnyék esik a lakásra.
Sokan próbálnak még az év végéig olyan új lakást találni, amelyet még biztosan kedvezőbb áfa tartalommal vásárolhatnak meg.

„A falusi CSOK hatását Tolna és Baranya megyében különösen érezzük, a kistelepülések ingatlanpiaca meglódult, a lakható tanyák pedig már korábban forgalomképesebbé váltak. A régióban és főleg Pécsen azonban megállni látszik a lakásárak növekedése, úgy tűnik, hogy a város ingatlanárai beálltak egy stabil szintre” – mondta Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont Dél- Nyugat-Magyarországi régióvezetője.

Az északi-keleti országrészben a kistelepülések ingatlanpiaca a CSOK bővítéstől függetlenül is fellendült, sokan választják a nagyvárosok helyett a jóval olcsóbb és sok esetben barátságosabb falusi mindennapokat. Észak-Kelet Magyarországon is komoly érdeklődés övezi a falusi CSOK-ot, az igazi vásárlási hullám azonban még várat magára. A régió nagyvárosaiban is további ingatlanár emelkedés várható. „Érdekes folyamatnak vagyunk a szemtanúi:

egyre több fővárosi, nyugdíjba vonuló házaspár vesz házat a háborítatlan Mátra-vidéken”

- fogalmazott Farsang Sándor az OTP Ingatlanpont Észak- Kelet-Magyarországi régióvezetője. Kiemelkedően teljesít az ingatlanpiac az M3-as autópálya menti, Hatvan és Budapest közötti szakaszon is. A gyorsforgalmi út miatt ugyanis erre is bővült a főváros agglomerációs zónája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×