INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

lakásépítés

lakás

ingatlan

Óriási különbségek az ingatlanpiacon

Óriási különbségek az ingatlanpiacon

Infostart

Az első fél évben a korábbinál több lakás épült a kisebb településeken, régiós, illetve megyei szinten nagy eltérések láthatóak. Az új lakások kétharmada Közép-Magyarországon és Győr-Moson-Sopron megyében található.

A legutóbbi három évivel megegyező területi eloszlásban épültek az új lakások az idei év első felében is – írta a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványa alapján.

2019 első hat hónapjában Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében készült el az új lakások mintegy kétharmada. Pest megyében a január–júniusi időszakban 1683 otthont adtak át, ami hatszázalékos, a fővárosban pedig 1356-ot, ami több mint nyolcszázalékos visszaesés 2018 első hat hónapjával összevetve. A lakosságszám arányában a legtöbb új lakással rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében viszont az egy évvel korábbihoz viszonyítva tíz százalékkal több, 1156 új lakóingatlan épült. Országosan százezer lakosra 66 új lakás jutott, addig abban a megyében közel négyszer annyi, 247.

Az egyes megyék lakásépítési teljesítményét alapvetően meghatározza a megyeszékhely gazdasági helyzete. A lakosságszám arányában a legtöbb lakás továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében épül, míg a lista végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye található. E mutató alapján több mint harmincszoros a különbség az ország nyugati és keleti vége között – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Országszerte megtorpant a lakásépítések üteme:

az első fél évben 45 lakással kevesebbet, 6472-t adtak át, mint 2018 első felében. A megyei jogú városokban tíz százalékkal nőtt, a többi városban viszont nyolc százalékkal csökkent a használatbavételek száma. A köz­ségekben mintegy négy százalékkal több lakás készült el.

Ami a lakások építtetőit illeti, az országosan jellemző fele-fele megoszlásról az arány az idei első fél évben valamelyest eltolódott a vállalkozások által épített lakások javára, a természetes személyek által építetteké 47 százalékra csökkent. A KSH kiadványa szerint a Budapesten átadott tíz lakásból kilencnek vállalkozás az építtetője, magánszemély a lakások alig hét százalékát építette. Míg a budapesti új lakások 84 százaléka többszintes társasházban, kilenc százaléka pedig lakóparkban épült meg, a családi házak aránya a hat százalékot sem érte el.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018