INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

ingatlan

lakás

bérlés

Egyre nagyobb hozam érhető el a kiadásra szánt lakásokkal

Egyre nagyobb hozam érhető el a kiadásra szánt lakásokkal

Infostart / InfoRádió

A Takarék Index elemzésében azt vizsgálta, hogy Budapesten és hat nagyvárosban mekkora hozam érhető el hosszútávú lakáskiadással (az albérletek piacán). Kiderült: a mostani piaci feltételek mellett 10 százalékot meghaladó éves hozam sem irreális.

Budapesten átlagosan 8,1 százalék, vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék az átlaghozam egy használt ingatlan kiadásán. A nulla közeli betéti hozamok sok befektetőt tereltek az ingatlanok felé, és ez a trend várhatóan annak ellenére fennmarad, hogy nehezen megjósolható, hogyan változnak a következő években a lakásárak.

A használt lakásokkal elérhető hozamok lényegesen meghaladják az új lakások hozamait, utóbbiak 5 és 8 százalék között mozognak Budapesten. Ugyanakkor

az új lakások kiadásának számos előnye van a legtöbb régi építésű ingatlanhoz képest:

a modern gépészet csökkenti azokat a karbantartási és beruházási igényeket, amelyek sok bosszúsággal járnak és költségük nem terhelhető a bérlőre. Ezek mellett javítja a kiadhatóságot a jó állapotú homlokzat, a modern közös helyiségek, valamint a lift megléte is. Egy új építésű vagy néhány éves lakás tehát általában valamivel alacsonyabb hozamot, cserébe könnyebb menedzselést és kiszámíthatóbb jövedelmet jelenthet egy használt lakással szemben.

A lakásárak 2014 eleje óta folyamatosan emelkednek. 2019 első negyedéve alapján ebben nem látszott törés, és egy negyedév alatt is több százaléknyi hozamot realizálhattak a lakástulajdonosok. Azt azonban

nehéz előre jelezni, hogy a dinamikus drágulás meddig tart,

és a következő években pontosan miként alakulnak az árak. Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője az InfoRádióban elmondta: nem várnak árcsökkenést, inkább egy lassabb, de továbbra is növekvő tendenciára számítanak.

A befektetés sikere nagyban függ az ingatlan jellemzőitől: egy fejlődő környéken, amely különböző fejlesztések színterévé válhat a jövőben, sokkal inkább lehet számítani a lakás értékállóságára, illetve relatív értéknövekedésére.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Befektetési lakásvásárlás - Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018