eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Különböző címletű magyar pénzérmék. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Jön az új százforintos, kiderült, miből készül

Korszerűbb fémötvözetre cseréli a 100 forintos érmék alapanyagát a Magyar Nemzeti Bank. A jelenlegi érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei nem változnak.

Az új érmék jövő májusban kerülhetnek a készpénzforgalomba, mellettük a jelenlegi 100 forintosok is használhatók lesznek. Az érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei, például az átmérő és a vastagság nem változik, de

acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet lesz az alapanyaguk.

A korszerűbb alapanyag az automaták stabilabb működése és az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt az MNB szerint. Megjegyzik azt is, hogy a 100 forintosok jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, az érmegyártásban már csak elvétve alkalmazzák.

Az új alapanyagú érme október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik, a jegybank azonban féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek; a készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 májusában jelenhetnek meg a korszerűbb 100 forintosok.

A forint érmékkel és bankjegyekkel kapcsolatos változásokról az MNB honlapján érhetők el információk.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×