INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

máp plusz

lombardhitel

mnb

ákk

Mindent visz a szuperállampapír

Mindent visz a szuperállampapír

Infostart

További 90 milliárddal nőtt, ezzel pedig már 8600 milliárd forintnál jár a forintos lakossági állampapírok állománya az augusztus végi adatok szerint. Múlt hónapban csak a szuperállampapír tudott állománynövekedést felmutatni, még az inflációkövető prémium állampapír sem fogyott.

Augusztus végén a forintos lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8600 milliárd forintot, ami közel 90 milliárddal több a július végi adatnál, tavaly december végéhez képest pedig több mint ezermilliárd forintos állománybővülésről beszélhetünk - derült ki a Pénzügyminisztérium friss tájékoztatójából.

A Portfolio által közölt adatokból jól látszik, hogy csak a szuperállampapír, a MÁP+ állománya augusztusban 308 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes augusztusi jegyzésnek felel meg. A szuperállampapír mellett a nagyobb kategóriák közül semelyiknek sem sikerült nettó tőkebeáramlást lekönyvelnie, még az inflációkövető prémium állampapír is 20 milliárdos mínusszal zárta a hónapot. A legnagyobb állománycsökkenés az Egyéves Magyar Állampapírnál következett be egy hónap alatt közel 150 milliárdos mínusszal.

A MÁP+ jegyzések a múlt héttel együtt már meghaladták a 2055 milliárd forintos szintet, csak múlt héten 73,3 milliárdot jegyeztek le a konstrukcióból. Ezzel csak szeptemberben eddig 250 milliárdot tett a lakosság szuperállampapírba.

A jegyzések jelentős részét a privátbanki ügyfelek viszik el, sok esetben lombardhitellel: bizonyos fedezet mellett a hitelből további állampapírt vesznek, ami még a hitel kamatának kifizetése után is szép hozamot jelent. A hírek szerint az MNB és az Államadósság-kezelő Központ már dolgozik azon, hogyan lehetne visszafogni a szuperállampapír lombardhitellel történő megvásárlását, de Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, "bármilyen forrásból történjen az állampapír-vásárlás, nem kívánjuk korlátozni. Ha valaki eddig spekulált, az nem mindig járt jól vele, hiszen számolnia kell például a kamatok emelkedésével."

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018