eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Mindent visz a szuperállampapír

További 90 milliárddal nőtt, ezzel pedig már 8600 milliárd forintnál jár a forintos lakossági állampapírok állománya az augusztus végi adatok szerint. Múlt hónapban csak a szuperállampapír tudott állománynövekedést felmutatni, még az inflációkövető prémium állampapír sem fogyott.

Augusztus végén a forintos lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8600 milliárd forintot, ami közel 90 milliárddal több a július végi adatnál, tavaly december végéhez képest pedig több mint ezermilliárd forintos állománybővülésről beszélhetünk - derült ki a Pénzügyminisztérium friss tájékoztatójából.

A Portfolio által közölt adatokból jól látszik, hogy csak a szuperállampapír, a MÁP+ állománya augusztusban 308 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes augusztusi jegyzésnek felel meg. A szuperállampapír mellett a nagyobb kategóriák közül semelyiknek sem sikerült nettó tőkebeáramlást lekönyvelnie, még az inflációkövető prémium állampapír is 20 milliárdos mínusszal zárta a hónapot. A legnagyobb állománycsökkenés az Egyéves Magyar Állampapírnál következett be egy hónap alatt közel 150 milliárdos mínusszal.

A MÁP+ jegyzések a múlt héttel együtt már meghaladták a 2055 milliárd forintos szintet, csak múlt héten 73,3 milliárdot jegyeztek le a konstrukcióból. Ezzel csak szeptemberben eddig 250 milliárdot tett a lakosság szuperállampapírba.

A jegyzések jelentős részét a privátbanki ügyfelek viszik el, sok esetben lombardhitellel: bizonyos fedezet mellett a hitelből további állampapírt vesznek, ami még a hitel kamatának kifizetése után is szép hozamot jelent. A hírek szerint az MNB és az Államadósság-kezelő Központ már dolgozik azon, hogyan lehetne visszafogni a szuperállampapír lombardhitellel történő megvásárlását, de Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, "bármilyen forrásból történjen az állampapír-vásárlás, nem kívánjuk korlátozni. Ha valaki eddig spekulált, az nem mindig járt jól vele, hiszen számolnia kell például a kamatok emelkedésével."

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×