eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Ezekből a hamis termékekből találták a legtöbbet

Csaknem 740 millió euró értékben körülbelül 27 millió hamis terméket foglaltak le tavaly az Európai Unió külső határain a tagállamok vámhatóságai - közölték csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a lefoglalt áruk mennyisége nőtt a 2017-es adatokhoz képest, ami a normál és expressz postai szolgáltatások keretében kézbesített kis méretű csomagok jelentős számára vezethető vissza.

Bár a feltartóztatott szállítmányok száma 57 433-ról 69 354-re ugrott, a lefoglalt árucikkek száma az előző évekhez képest összességében mégis csökkent.

Legnagyobb arányban cigarettát (15 százalék), játékokat (14 százalék), csomagolóanyagokat, illetve címkéket, cédulákat, matricákat (9 százalék), továbbá ruhákat (8 százalék) koboztak el a hatóságok.

Az otthoni személyes használatra szánt termékek az összes lefoglalt áru közel 37 százalékát tették ki.

  • A hamisítványok legnagyobb része Kínából származik. A hamisított italok, parfümök, kozmetikumok többsége viszont Törökországból, az alkoholos italok pedig Észak-Macedóniából.
  • A vámosok nagy számban találtak Hongkongból származó hamis órákat, mobiltelefonokat és tartozékokat, tintapatronokat és tonereket, illetve CD-ket és DVD-ket.
  • A számítástechnikai felszerelések fő forrása India, a cigarettáké Kambodzsa, a csomagolóanyagoké pedig Bosznia-Hercegovina volt.

"A vámtisztviselők EU-szerte már eddig is sikereket értek el az olyan hamisított áruk nyomon követésében és lefoglalásában, amelyek a fogyasztókra nézve gyakran veszélyesek. Munkájuk azonban még nehezebb lett a kis méretű csomagok számának az online értékesítések miatt bekövetkezett növekedése miatt" - mondta Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos.

Egy korábbi tanulmány szerint a hamisított áruk miatt az EU-s vállalkozások közvetlen értékesítési vesztesége évente 56 milliárd eurót tesz ki.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×