A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy az elsőként beérkezett búzáknak a tömege a 80 kilogramm per hektoliter érték körül mozgott, vagy e fölött, ami jónak számít – ismertette Halmos Gábor.
"Nem kiugróan magas érték, de az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő, így jellemzően B1-es és B2-es besorolást kaphatnak, teljesítve ezzel a magyar malomipar követelményeit" – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve, ez a
feldolgozható és kenyérsütésre alkalmas minőség.
Hosszú évek tapasztalata, hogy az első vizsgálatok meghatározzák azokat a várható értékeket, amelyek az egész szezonra jellemző lesz, mondta kérdésre válaszolva Halmos Gábor. Tájegységenként különbségek azonban adódhatnak. "De
aggodalomra semmi ok,
és egy jó közepes évre számíthatunk" – tette hozzá.
A repce és az árpa azonban egyaránt gyengébb a tavalyinál, utóbbinál találkoztak a vizsgálatok során kifejezetten gyengébb tételekkel, amik nem érik el a magyar szabványban meghatározott értékeket, emiatt nagyon jó, A minőségű termény hozzáadásával javításra szorulnak.