eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), valamint Ted Poe republikánus képviselő (b2) és Phillip Aronoff volt houstoni tiszteletbeli konzul (j), akiknek - Áder János köztársasági elnök nevében - a magyar külügyminiszter a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adta át a texasi-magyar kapcsolatok segítéséért, Houstonban, a külgazdasági és konzuli képviselet ünnepélyes megnyitásán 2019. május 15-én.
Nyitókép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Nagy amerikai cégek magyarországi beruházásairól beszélt Szijjártó Péter

Magyarországi tevékenysége bővítéséről döntött az Exxon Mobile, a National Instruments, a Flowserve - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután Houstonban texasi cégek vezetőivel tárgyalt.

Világossá tették a texasi vállalatok, hogy miután régebben Magyarországra hozták gyártási kapacitásaikat, immár olyan tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek nyomán a magasabb hozzáadott értéket képviselő, kutatás-fejlesztésre épülő kapacitásaikat is nyugodt szívvel elhozzák hazánkba - jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter mások mellett:

  • az ExxonMobil olajvállalat,
  • a Flowserve gépipari cég,
  • a National Instruments szoftvervállalat,
  • a nyomtatási technikákra szakosodott Motivating Graphics,
  • az Aspect Group energiaipari,
  • a JPMorgan Chase pénzügyi vállalat,
  • az Alamo közlekedési szolgáltatási cég és
  • az AJC Houston élelmiszeripari cég képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz.

Ezt követően a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobbak, az Exxon Mobile, a National Instruments, a Flowserve magyarországi tevékenysége bővítéséről döntött. Ezekre a cégekre jellemző, hogy termeléssel kezdtek Magyarországon, de ezt később követték a szolgáltatási, majd a kutatás-fejlesztési funkciók.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Texas az egyik vezető erő az Egyesült Államokban a gazdasági és kereskedelmi teljesítmény szempontjából. A miniszter úgy fogalmazott, Houston igazi energetikai főváros, ráadásul olyan város, ahol a modern, kutatás-fejlesztésre épülő ipar rendkívül fejlett, és diktálja a tempót az Egyesült Államok gazdasági fejlődésének szempontjából is. Magyarország számára ezért különös jelentősége van annak, hogy milyen a gazdasági együttműködése Texasszal és annak legnagyobb városával - közölte.

A texasi vállalatok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres legyen,

vagyis az, hogy Magyarország már nemcsak termelési helyszínként, hanem magasabb hozzáadott értékű funkciók helyszíneként is egyre inkább számításba jöjjön a nemzetközi vállalatok döntései során - mutatott rá Szijjártó Péter.

"Magyarországon elértük a teljes foglalkoztatást, ezért most már nem az számít, hogy mennyi munkahely jön létre, hanem az számít igazán, hogy a meglévő munkahelyek technológiai színvonala, hozzáadott értéke, kutatás-fejlesztési tartalma dinamikusan bővüljön". Ebben a tekintetben az egyesült államokbeli, illetve texasi vállalatok fontos szerepet tudnak játszani, az elégedettségük ugyanis Magyarország melletti további döntésekre sarkallja őket - mondta. A külügyminiszter a texasi magyar szervezetek képviselőivel is találkozott Houstonban.

Látogatásának fő célja a magyar külgazdasági és konzuli képviselet megnyitása volt- Ezzel hétre nőtt azon amerikai városok száma, ahol Magyarország hivatalos képviselettel rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×