INFORÁDIÓ 
2019. december 5. csütörtök
Vilma

kőolaj

barátság

tartalék

mol

palkovics lászló

kaderják péter

Drasztikus intézkedést hozott Palkovics László a kőolajszennyezés miatt

Drasztikus intézkedést hozott Palkovics László a kőolajszennyezés miatt

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Az innovációs és technológiai miniszter elrendelte a biztonsági kőolajtartalékok részleges felszabadítását az üzemanyagellátás fenntartásáért – közölte Kaderják Péter energiaügyekért felelős államtitkár az InfoRádióval. A lépésre azután volt szükség, hogy több térségbeli ország, köztük Magyarország szennyezés miatt leállította az orosz kőolaj behozatalát.

Az energiapolitikáért is felelős innovációs és technológiai miniszter úgy döntött, hogy részlegesen felszabadítja a kőolajbiztonsági készletet – tájékoztatott az államtitkár.

Az intézkedésnek köszönhetően

400 ezer tonna nyersolajkészlet áll a Mol rendelkezésére, hogy az üzemanyagellátás zökkenőmentes lehessen.

Ez a mennyiség a hazai biztonsági kőolajkészletnek valamivel több mint 60 százalékát jelenti, a teljes biztonsági készletnek pedig kevesebb mint 30 százaléka.

Az intézkedés oka, hogy április 19-én olyan szerves klórvegyületet mutattak ki a Barátság kőolajvezeték ukrán szakaszán, aminek hatására megszűnt Oroszország nyugati csővezetékes exportja – mondta Kaderják Péter.

Oroszországban büntetőeljárás indult a kőolaj szándékos beszennyezése miatt.

A Mol Nyrt. múlt pénteken döntött a szennyezett olaj szállításának leállításáról, azóta dolgoznak az alternatív megoldásokon.

Ennek kulcselemei az Adria-kőolajvezeték fokozatos felfuttatása, illetve a biztonsági kőolajkészlet részleges feloldása.

A százhalombattai olajfinomító folyamatos üzemét ugyanis fenn kell tartani, a tenger felől érkező könnyű olaj feldolgozása pedig kihívásokat jelent számára. A fenti mennyiség pedig 1-1,5 hónapra is elegendő lehet. Az oroszok azt ígérték, két hét alatt megoldják a tiszta olaj szállítását.

A felhasznált tartalék pótlásáról a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség gondoskodik majd, várhatóan december végéig – tette hozzá Kaderják Péter.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Drasztikus intézkedést hozott Palkovics László a kőolajszennyezés miatt
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018