eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

A Mol elmondta, mikor jöhet tiszta olaj Magyarországra

Az oroszországi, fehéroroszországi, ukrajnai és lengyelországi vezetékekben fehérorosz becslések szerint 5 millió tonna szennyezett oroszországi olaj lehet.

A Barátság kőolajvezeték déli szakaszán május közepére áll helyre az olajszállítás, erről született megállapodás az orosz Energia Minisztérium, a Mol, a Slovnaft, a Transneft, a Transpetrol és a Ukrtransnafta képviselői részvételével Budapesten lezajlott tárgyaláson - közölte a magyar olajtársaság.

A Mol tájékoztatása szerint a felek rögzítették, hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a vezetéken keresztül érkező kőolaj minősége május közepére megfeleljen a szlovák és a magyar minőségi elvárásoknak. Ettől az időponttól a szállítás visszaállhat a normális kerékvágásba - jelezték.

A Mol és a Slovnaft szakértői egyúttal folyamatosan mérik és ellenőrzik a vezetéken keresztül érkező kőolaj minőségét - tették hozzá.

A Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek. Emiatt több európai ország, így Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok a múlt héten felfüggesztették a Barátság kőolajvezetéken át érkező olajimportot.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat képviselője pénteken arról tájékoztatott, hogy a vizsgálatok szerint a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe. A Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése miatt büntetőeljárás indult.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×